Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hans Spekman kandidaat-voorzitter PvdA

Home

Redactie

Hans Spekman in de Tweede Kamer in augustus dit jaar. © ANP
Update

Tweede Kamerlid Hans Spekman van de Partij van de Arbeid heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de partij. De huidige voorzitter, Lilianne Ploumen, stapt op in januari.

De PvdA heeft een nieuwe partijvoorzitter nodig omdat de huidige voorzitter Lilianne Ploumen vorige maand aankondigde dat ze op 21 januari vertrekt. Officieel heeft nog niemand zich gekandideerd bij het partijbureau, aldus een woordvoerster van de partij.

Kandidaten kunnen zich tot komende zondag middernacht melden. Daarna bekijkt een commissie wie voldoet aan het profiel. De partij maakt van hen op 18 november de namen bekend. Die kandidaten gaan daarna zeker vijf keer met elkaar in debat. Via een ledenraadpleging wordt de nieuwe voorzitter gekozen; de winnaar wordt op 21 december bekendgemaakt. De nieuwe voorzitter treedt op het partijcongres van 21 januari in functie.

In de profielschets staat dat de PvdA op zoek is naar een 'gezaghebbende voorzitter die via collegiaal bestuur helder leiding kan geven aan de partij'.

Opvallende politicus
Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA is in Den Haag een opvallende politicus. Niet alleen is hij onconventioneel, omdat hij weigert mee te doen aan de herencode om jasje-dasje te dragen. Zelfs als hij daarop door toenmalig PvdA-leider Wouter Bos wordt aangesproken.

De voormalig wethouder van Utrecht valt ook op door zijn uitgesproken mening. Met regelmaat neemt Spekman in de Kamer geëmotioneerd het woord als het gaat om kwetsbare groepen aan de randen van de samenleving; mensen die gedwongen in armoede leven of in de illegaliteit. Daarbij benadrukt hij wel altijd hard te willen zijn voor mensen die de boel zoals hij steevast zegt 'bedonderen' en bijvoorbeeld frauderen met de bijstand.

Het Kamerlid heeft een broertje dood aan politieke spelletjes. Zo raakte hij afgelopen weken in de Kamer nog geëmotioneerd als het gaat om de dreigende uitzetting van de Angolese jonge Mauro Manuel. Vooral de wijze waarop regeringspartij CDA opereerde ergerde hem. 'Eerlijk gezegd: Ik kook van woede. Ik vind dit gruwelijk.' Volgens Spekman zijn er over de rug van Mauro stemmingen afgedwongen. 'Ik vind dit zo opzichtig. Walgelijk', zei hij.

De bevlogen PvdA'er is naar verluidt niet voor het eerst in de race om partijvoorzitter te worden. In 2005 en 2007 werd Spekmans naam ook al genoemd.

Deel dit artikel