Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hamas stemt in met vredesoverleg met Israël

Home

(Novum/AP) - De Palestijnse minister van buitenlandse zaken Mahmoud Zahar, van de Hamas, heeft zondag ingestemd met een voorstel van de Arabische Liga om het vredesoverleg met Israël een nieuwe kans te geven. Dat hebben Arabische diplomaten gezegd. Het is de bedoeling een vredesconferentie te organiseren waaraan Arabische landen, de Palestijnen, Israël en de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deelnemen. Er zal dan worden gepoogd op basis van het principe 'land voor vrede' een 'rechtvaardige en algehele oplossing' te vinden voor het Arabisch-Israëlische conflict.

Het is voor het eerst dat de Hamas heeft aangegeven bereid te zijn enige toenadering te zoeken tot Israël. De Arabische landen willen nu dat de Hamas instemt met een Arabisch voorstel uit 2002, dat behelst vrede met Israël te sluiten in ruil voor teruggave van de gebieden die de joodse staat in 1967 inlijfde.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken liet in een verklaring weten niet van het voorstel voor een vredesconferentie op de hoogte zijn. Israël stelt dat niet met de Hamas zal worden onderhandeld zolang de beweging Israël niet erkent, het geweld niet afzweert en zich niet houdt aan door Israël en de Palestijnse Autoriteit gemaakte afspraken.

De Arabische Liga was bijeengeroepen in verband met het veto dat de Verenigde Staten zaterdag uitspraken over een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het Israëlische offensief in de Gazastrook wordt veroordeeld en waarin wordt geëist dat het Israëlische leger zich uit het gebied terugtrekt. In reactie op dat Amerikaanse besluit heeft de Arabische Liga zondag besloten niet langer mee te doen aan de internationale financiële boycot van de Palestijnse Hamas-regering. De minister van buitenlandse zaken van Koeweit heeft beloofd dat zijn land meteen omgerekend ruim 23,3 miljoen euro beschikbaar stelt.

Donorlanden draaiden na het aantreden van de Hamas-regering de geldkraan dicht omdat de regering Israël weigert te erkennen en het geweld af te zweren. Dit heeft geresulteerd in grote financiële problemen en een humanitaire crisis in de Palestijnse gebieden. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, zei dat het opheffen van de boycot een duidelijk signaal moet zijn voor diegenen die zich vijandig opstellen tegenover Arabieren.

Deel dit artikel