Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Halve ton 'Oekraïne-subsidie' voor een nee op wc-rol

Home

Anp en redactie

Toiletpapier © Thinkstock

Tegenstanders van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne hebben bijna 48.000 euro subsidie gekregen om hun bezwaren kenbaar te maken op toiletrollen. Met het geld kan wc-papier worden bedrukt met argumenten tegen en nadelen van de zogeheten handelsovereenkomst tussen Europa en het Oost-Europese land.

Achter de aanvrager zit Raspoetin BV, een bedrijf uit Arnhem. Van het toegekende bedrag kunnen de rollen ook vervoerd en verspreid worden.

Het is de bedoeling dat er 100.000 rollen worden bedrukt, die onder meer op openbare plaatsen worden gebruikt. Per rol zou 26 keer de boodschap kunnen staan, zodat die bij 2,6 miljoen mensen onder de ogen zou kunnen komen.

Op 6 april vindt het Oekraïne-referendum plaats. De referendumcommissie heeft twee miljoen euro subsidie te verdelen tussen voor- en tegenstanders van de overeenkomst. Zowel organisaties, bedrijven als particulieren komen hiervoor in aanmerking. Maandag werd een tussenstand vrijgegeven.

Lees verder na de advertentie
Screenshot van een deel van de subsidieaanvragen © Twitter

In totaal zijn er 180 aanvragen gedaan, voor een bedrag van in totaal 3,9 miljoen euro. Van de 79 beoordeelde verzoeken zijn er 72 toegewezen. De andere aanvragen zijn nog in behandeling. GeenPeil, de initiatiefnemer voor het referendum, kondigde vrijdag aan zich terug te trekken uit de subsidieaanvragen.

Bevorderen debat
De commissie maakt bij de toekenning voor de subsidies geen onderscheid in de manieren waarop de boodschap wordt verspreid. "Als het maar leidt tot het bevorderen van het maatschappelijk debat over het referendum", aldus een woordvoerder van de commissie. Dat zou kunnen via flyers of zadelhoesjes als informatiedrager, maar dus ook via toiletpapier.

Deel dit artikel