Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Half jaar cel afpersers voedselproducent Nutricia

Home

DEN HAAG (ANP) - Twee oud-medewerkers van de voormalige verzetsbeweging Gladio zijn gisteren door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

Het tweetal, een 46-jarige majoor en zijn 40-jarige kompaan, hebben in 1993 voedselproducent Nutricia afgeperst. Zij dreigden potjes met babyvoeding te vergiftigen, tenzij het bedrijf vijf miljoen zou betalen.

Gladio was een netwerk van zorgvuldig geselecteerde militairen, ambtenaren en burgers dat tijdens een eventuele bezetting van Nederland verzet moest plegen tegen de vijand. Zij werd in 1992 opgeheven.

Tegen de twee was drie jaar cel geëist. Diezelfde straf (een jaar voorwaardelijk) is de 40-jarige ook door de rechtbank opgelegd. De majoor kreeg twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ondanks het feit dat de mannen brieven stuurden naar de afnemers van Nutricia en een vergiftigd potje zonden naar de fabriek in Zoetermeer, betaalde de producent niet en konden beiden worden opgepakt.

Deel dit artikel