Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hagenaar ook verdacht van moord op hofdame

Home

Van een onzer verslaggeefsters DEN HAAG - Justitie heeft het nooit eerder willen bevestigen, maar uit de gisteren openbaar gemaakte dagvaarding blijkt dat de Haagse verpleger André du M. ook de oud-hofdame van prinses Juliana, Catharina Roëll, vermoord zou hebben. Eén van de zeven moorden waar de verpleger maandag voor moet terechtstaan, zou hij al in 1980 hebben gepleegd.

Verpleger André du M. (40) en zijn zwager John H. (37) werden in een eerdere dagvaarding al beschuldigd van drie moorden. De twee werden in juni opgepakt wegens verdenking van moord op de rijke mevrouw Sloos-Fischer. Snel daarna gingen al geruchten, dat het duo veel meer ouderen vermoord zou hebben, maar justitie hield het in eerste instantie op drie, te weten Sloos-Fischer, de vader van John H. en een bewoonster van de Haagse serviceflat Waalsdorp.

Opmerkelijk genoeg komen de twee laatstgenoemden in de gisteren verspreide dagvaarding niet meer voor. Wél worden beide verplegers nog steeds beschuldigd van moord op mevrouw Sloos-Fischer en moet André daarnaast terecht staan voor moord op zes oudere dames. Onder deze zes bevindt zich Catharina Roëll (84 jaar oud toen zij in 1995 overleed) en ook de moeder van Hans Gualthérie van Weezel, die jarenlang voor het CDA in de Tweede Kamer heeft gezeten. Alle ouderen zouden door medicijnen om het leven zijn gebracht, soms in combinatie met het niet meer geven van eten of drinken.

Mochten de moorden niet bewezen kunnen worden, dan zal justitie in enkele gevallen proberen hulp bij zelfdoding te bewijzen. Morfine, insuline en valium zijn voorbeelden van medicijnen die de verpleger gebruikt zou hebben, soms in fikse hoeveelheden, andere keren in kleinere doseringen. Eén van de in de dagvaarding genoemde ouderen overleed in 1980, de anderen in 1991, 1993, 1994 (twee keer), 1995, en 1996.

Naast de moorden zouden André en John zich ook schuldig hebben gemaakt aan diefstal en heling, samen met respectievelijk hun vrouw en ex-vrouw. Volgens het openbaar ministerie vormde het viertal al sinds 1990 een criminele organisatie. De lijst van gestolen goederen die de politie in hun woningen aantrof, is indrukwekkend, variërend van schilderijen en zilver tot broches en parfum.

Over het onderzoek liet justitie in de afgelopen maanden bitter weinig los. Ook de dagvaarding werd opmerkelijk laat verspreid.

De Haagse rechtbank verwacht zoveel pers en publiek - nabestaanden, verpleegkundigen, en buurtbewoners - dat een extra zaal al is geregeld, zodat een deel van de aanwezigen de zaak via een video-scherm zal moeten volgen. Mogelijk wordt de zaak opnieuw aangehouden, omdat de advocaten een verzoek tot uitstel van de behandeling hebben ingediend.

Deel dit artikel