Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hagel

Home

JAN VISSER

Naar aanleiding van de zware hagelval die op zaterdag 6 juni met name de Alblasserwaard, Elburg en Zeewolde heeft getroffen vroeg menigeen zich af hoe het mogelijk is dat zulke grote hagelstenen door wolken kunnen worden vastgehouden.

Dat komt door zeer sterke stijgwinden in gigantische buienwolken. Hagel ontstaat wanneer korrelsneeuw (ondoorzichtig) zich door een luchtlaag beweegt met veel, vooral grote onderkoelde waterdruppels. Er ontstaat dan een doorzichtig buitenlaagje om de kern heen: ook wel korrelhagel genoemd. In zowel dalende als stijgende luchtstromingen voltrekken zich onderweg talrijke 'aanvaringen' met onderkoelde druppels die op het hagelsteentje aanvriezen. Wanneer het hagelsteentje onder de vorstgrens komt (op 6 juni beneden de 3 700 meter hoogte) zal het enigszins afsmelten maar in een volgende opwaartse stroming wordt het steentje steeds meer steen. Vervolgens gaat de steen weer naar beneden en als er voldoende stijgkracht aanwezig is ook weer omhoog. Uiteindelijk kunnen er dan hagelstenen ontstaan die zo groot zijn als bijvoorbeeld tennisballen. Zo worden er in Zeewolde in koelkasten momenteel hagelstenen bewaard met een doorsnee van 8 centimeter. Het op en neergaan in wolken kan overigens wel een keer of 6-7 plaatsvinden. Dat is ook goed te zien want een hagelsteen is opgebouwd uit verschillende ringen van doorzichtig (smeltrandje) en ondoorzichtig ijs. In de Verenigde Staten is wel eens vastgesteld dat een hagelsteen uit 25 lagen bestond. Een fraai geïllustreerd verslag (hagelfoto) van het noodweer van 6 juni staat op het Internet in de Weercourant (http://www.dsa.nl/weer/).

Vandaag vallen er opnieuw enkele buien waarvan sommige mogelijk nog met onweer. Zon is er zo nu en dan ook en de temperaturen lopen op tot waarden tussen 17 en 20'. De wind waait eerst uit westelijke richtingen en is zwak tot matig, vanavond een noordwestenwind. Morgen op de meeste plaatsen droog met nu en dan zon en maxima tot 18-20', donderdag enige tijd (mot)regen. Gisteren plaatselijk weer zware buien met onweer en hagel. In Sluis viel rond het middaguur 38 mm in drie kwartier. Hoosbuien troffen ook Friesland. Engwierum ving 46 mm in een half uur op en in Anjum (30 mm) daalde de temperatuur naar 10,5'. Het warmst werd het in Nieuw Beerta met 21,2'.

Deel dit artikel