Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Hagedis bron van salmonellabesmetting

Home

redactie

Een baardagaam, of bearded dragon. © ap

Een hagedissensoort die vooral in Australië voorkomt blijkt een salmonellabacterie te kunnen overbrengen op mensen. Dat hebben onderzoekers van het Amerikaanse centrum voor Ziektebestrijding (CDC) bekend gemaakt.

In de afgelopen twee jaar raakten in Amerika 132 mensen in 31 verschillende staten besmet met een zeldzame vorm van salmonella. Van de 31 mensen die een uitgebreide vragenlijst invulden, zeiden 21 dat ze met de hagedissensoort, baardagamen of bearded dragons genoemd, in aanraking waren geweest.

Onderzoekers vonden de zeldzame bacterie bovendien in een terrarium van een van de besmette gevallen. 'We zijn ervan overtuigd dat deze hagedissen de bron zijn van deze besmetting', aldus onderzoeker Casey Barton Behravesh.

Van de besmette gevallen zijn er 42 opgenomen geweest in het ziekenhuis. Niemand overleed aan de bacterie.

Baardagamen zijn woestijndieren die ongeveer 50 centimeter kunnen worden. Ze worden in Amerika als huisdier gehouden en zijn in dierenwinkels te koop. De CDC onderzoekers waarschuwen eigenaren goed hun handen te wassen na het aanraken van de hagedissen en de dieren te weren uit keukens en badkamers.

Andere bekende dragers van de salmonellabacterie zijn kikkers, schildpadden, slangen, egels, kuikens en eenden.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel