Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Haarlemmermeer draagt verlies Floriade manmoedig

Home

redactie binnenland

Ondanks het miljoenenverlies op de Floriade is de gemeente Haarlemmermeer tevreden over de resultaten van deze tuinbouwtentoonstelling. Vooral de versnelde komst van openbaar vervoer, een weg en een groot recreatiepark zijn winstpunten.

,,Die voorzieningen waren er anders ook wel gekomen, maar je weet niet wanneer'', zei verantwoordelijk wethouder R. van der Riet (CDA) gisteren over de verlies- en winstrekening. De gemeente Haarlemmermeer, die financieel garant stond voor de Floriade, draait op voor het verlies van 7,2 miljoen euro. Tegenvallend bezoek is er de oorzaak van. Gemeenten die nu staan te dringen om over tien jaar de Floriade te krijgen, kunnen daar lering uit trekken.

Volgens de gemeente waren er vooraf geen aanwijzingen dat de tentoonstelling minder volk zou trekken dan verwacht. Een prognose in 1997 sprak over 3,4 miljoen bezoekers. Dat was aanleiding om het tentoonstellingspark nog wat groter te maken. In latere schattingen werd die verwachting alleen maar bevestigd.

Maar de 'experts' zaten er flink naast. Er kwamen slechts 2,7 miljoen mensen. Vooral gezinnen met kinderen dachten dat er weinig te beleven was. Op het laatste moment probeerde de organisatie in haar reclame die gezinnen alsnog te bereiken, maar dat mocht niet meer baten. Het beeld was al gevestigd dat de Floriade vooral een uitje was voor 40-plussers met groene vingers.

Volgens secretaris M. Gerritsen van de Stichting Floriade is in de planning ook onderschat dat de consument erg veranderd is. ,,In de tien jaar tussen de Floriade in Zoetermeer en die in Haarlemmermeer is er veel gebeurd met de mensen en in de maatschappij. De mensen willen nu andere dingen dan tien jaar geleden.''

Dat dat niet was doorgedrongen tot de organisatie wijt Gerritsen vooral aan het feit de tuinbouw vooral in zijn eigen aanbod is geïnteresseerd en minder oog heeft voor de verwachtingen van de bezoekers.

Toch hoeft dat de gegadigden voor de Floriade van 2012 niet af te schrikken, meent wethouder Van de Riet. ,,Zo'n groot evenement kan je bestuurlijke organisatie flink aanjagen. Als je veel infrastructuur snel wilt realiseren, dan moet je zoiets als de Floriade zien te krijgen.''Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie