Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Haar falderie-falderavraag maakt Abbring tot een wat cynische complotdenker

Home

Hans de Bruijn

Eric Wiebes en Janine Abbring bij 'Zomergasten'. © VPRO
framing

Minister Eric Wiebes draait de Groninger gaskraan radicaal lager. In ‘Zomergasten’ stelt Janine Abbring er een vraag over. Ze ‘wil niet al te complot-achtig denken’, maar ze is ‘cynisch’ over Wiebes’ beleid. 

Ze verdenkt Wiebes van een ‘overrompelingstactiek’: de gaskraan dichtdraaien, zodat je minder huizen hoeft te verstevigen. Dan kan alles ‘weer een paar decennia doorsudderen - falderie, faldera’.

Lees verder na de advertentie

Het is het bekende borreltafelframe, waarin een bestuurder het nooit goed doet. Je beleid is goed of fout - maar als het goed is, is het een tactiek voor iets fouts.

Wiebes deugt en maakt zo van Abbring een complotdenker

Hoe reageert Wiebes? Hij stelt Abbring een wedervraag: denk jij dat ík een overrompelingstactiek op jou loslaat?

Gevecht

Het is een lastige wedervraag: met Wiebes als persoon is namelijk niks mis. Hij vertelt over zijn strijd voor de Groningers in Den Haag. Hij is rücksichtslos, zegt hij. Hij ramt, zeurt, zeikt, is radicaal, is fanatiek. Hij zegt ook iets over zijn beleid: de vraag naar het Groninger gas wordt beëindigd.

Het is een mooi antwoord. Waarom?

Een. Een kritische vraag over beleid reframe je tot iets persoonlijks - tot je persoonlijke commitment, en gevecht voor de Groningers. Wiebes deugt, kun je daardoor denken. Dan zal dat beleid van hem ook wel deugen.

Twee. Wiebes maakt het Abbring zichtbaar lastig. Wiebes deugt, is voor Groningen fanatiek in gevecht met Den Haag. Dus wordt Abbring met haar falderie-falderavraag inderdaad een wat cynische complotdenker.

Door een slimme term beschrijf je niet alleen de werkelijkheid, je maakt haar ook, analyseert bestuurskundige Hans de Bruijn in zijn wekelijkse rubriek.

Lees ook:

Zomergast Eric Wiebes zorgt voor een intrigerende en licht ontregelende avond

De klik tussen Janine Abbring en Eric Wiebes maakte onverwacht meer openheid mogelijk.

Deel dit artikel

Wiebes deugt en maakt zo van Abbring een complotdenker