Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Haagse moslims moeten samen het bad in

Home

Bart Zuidervaart

De gemeente Den Haag schaft de gescheiden zwemuren voor mannen en vrouwen af. Handelt de VVD uit angst voor de PVV?

Elke donderdagavond is zwembad De Houtzagerij in Den Haag een uur lang gereserveerd voor mannen. De vrijdagavond is voor vrouwen. Vanaf 20.45 uur gaan de luiken dicht en de beveiligingscamera’s uit. De gasten kunnen ongestoord zwemmen, zonder de angst dat iemand van de andere sekse hen in badkleding ziet.

Op 1 januari komt hier een einde aan – dan schaft de gemeente Den Haag de gescheiden zwemuren af. Het is allereerst een principiële kwestie, vindt wethouder Sander Dekker (VVD, sport). „In onze stad is gemengd sporten gemeengoed.” Alleen goede argumenten rechtvaardigen een uitzondering. Daarom heeft Dekker onderzocht of de bezoekers – veelal islamitische vrouwen – op termijn gemengd gaan zwemmen. De doorstroming is volgens Dekker ’nihil’. „Dan vervalt dus ook het pragmatische argument om dit in stand te houden.”

In moedercentrum De Koffiepot in Laakkwartier heerst onbegrip. Veel vrouwen die daar komen, zwemmen in De Houtzagerij, zonder mannen. „Zij moeten een badpak kopen, oppas voor de kinderen regelen. Dat is juíst emancipatie”, zegt coördinator Noortje van der Kaaden. „Eindelijk komen deze vrouwen de deur uit en ontmoeten ze andere mensen.”

Gescheiden zwemmen blijft alleen mogelijk wanneer een club of vereniging het bad afhuurt. De Koffiepot geeft op woensdagavond les via een zwemvereniging. Er staan momenteel veertig vrouwen op de wachtlijst. Van der Kaaden hoopt dat die lessen wel door kunnen blijven gaan.

PvdA’er Pierre Heijnen – oud-wethouder in Den Haag en nu Kamerlid – maakt zich boos. Hij vindt dat de gemeentepolitiek ’een geweldig nummer maakt om niets’. „Een paar uurtjes in de week in één zwembad. Wat is nou precies het probleem?”

De VVD handelt uit angst voor de PVV, die straks meedoet met de verkiezingen in Den Haag, suggereert Heijnen. Die visie bestrijdt wethouder Dekker. De discussie over gescheiden zwemuren speelde al in het tijdperk-Bolkestein, toen Wilders nog VVD’er was, zegt hij.

Raadslid Else van Dijk (VVD) deed in april dit jaar een concreet voorstel om te stoppen met het gescheiden zwemmen. Het college reageerde toen nog terughoudend. Van Dijk: „Er zijn aparte zwemuren voor gehandicapten en kinderen – dat valt te verdedigen. Maar islamitische vrouwen zullen moeten wennen aan gemengd sporten. Apart zwemmen is toch een vorm van verwennerij. Wanneer zij zelf een bad afhuren, komt het ook niet voor rekening van de belastingbetaler.”

Met Wim Deetman als burgemeester en mij als wethouder was het nooit zover gekomen, weet Pierre Heijnen. „Hier wordt iets nuttigs kapotgemaakt.”

Deel dit artikel