Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Guus Hiddink moet boeten voor fraude

Home

(Novum) - Guus Hiddink is dinsdag veroordeeld voor het ontduiken van belasting in 2002 en 2003. De rechtbank in Den Bosch bepaalde dat de 60-jarige voetbaltrainer 45 duizend euro boete moet betalen. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

De straf is lager dan de sanctie die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Het OM eiste twee weken geleden tien maanden cel tegen Hiddink. Het is nog onbekend of Hiddink in hoger beroep gaat tegen de veroordeling. De rechtbank legde Hiddink onder meer een lagere straf op vanwege de vele publiciteit, die zijn imago zou hebben geschaad.

Hiddink, nu bondscoach van Rusland, stond na zijn terugkeer van Zuid-Korea naar Nederland ingeschreven in België, terwijl hij daar volgens het OM niet heeft gewoond. Hij betaalde minder belasting dan hij in Nederland zou hebben gedaan. De Nederlandse belastingdienst zou daardoor recht hebben op 1,4 miljoen euro. Volgens de rechtbank ligt het bedrag beduidend lager, maar is niet vast te stellen hoeveel geld de fiscus is misgelopen.

De trainer werd door de Bossche rechtbank vrijgesproken van fraude in 2002. In de periode waar het om gaat, november en december, had Hiddink volgens de rechtbank wel de intentie om in België te gaan wonen. In 2003 had hij die intentie niet en volgens de rechter wist Hiddink dat het niet voldoende was om alleen ingeschreven te staan in België. Hiddink ging in augustus van dat jaar in Amsterdam wonen, maar verbleef daar ook al in de voorafgaande maanden.

Ook de belastingadviseur van Hiddink kreeg een geldboete opgelegd van 45 duizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden met een proeftijd van twee jaar. De rechter achtte de man schuldig aan het medeplegen van dezelfde feiten als waarvoor Hiddink is veroordeeld. Daarnaast kreeg hij de straf ook opgelegd voor een onjuiste en onvolledige aangifte voor een andere klant.

Deel dit artikel