Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gullit volgt Dalglish op in Newcastle

Home

NEWCASTLE (Reuters) - Ruud Gullit volgt Kenny Dalglish op als trainer van Newcastle United. De Schot werd ontslagen omdat na twee speeldagen in de Engelse competitie slechts twee punten waren behaald.

Gullit werd in februari op non-actief gestel bij Chelsea. De afgelopen maanden werd hij benaderd om bondscoach van Nigeria of Zuid-Afrika te worden. De geruchten dat hij bij Newcastle aan de slag zou gaan, zorgden ervoor dat op de beurs de aandelen in de club tien procent in waarde stegen. Honderden supporters wachtten voor de poorten van St. James' Park. Voorzitter Freddy Sheperd maakte aan het eind van de middag aan alle onzekerheid een einde. “We denken met Ruud de ideale opvolger van Kenny in huis te halen. Hij kan verder bouwen aan de club.” Gullit, die dinsdag 36 jaar wordt, debuteert zondag met een thuiswedstrijd tegen Liverpool.

Toen hij in februari 1998 werd ontslagen bij Chelsea zei Gullit: “Nooit meer Engeland”. Maar de voormalige international veranderde wel vaker van mening. Bij de Londense club was hij sinds mei 1996 speler/trainer geweest. Succesvol, want een jaar later leidde hij Chelsea voor het eerst in 26 jaar naar een prijs, de FA Cup. Bij de fans was hij mateloos populair, bij het bestuur van Chelsea steeds minder. Dat had steeds meer moeite met zijn levensstijl, de laconieke manier waarop nederlagen werden verwerkt en de hoge salariseisen. “Hij vroeg gewoon belachelijk veel”, zo luidde de verklaring van het Chelsea-bestuur na het ontslag. “Onzin”, vond Gullit. “Er is een spelletje met me gespeeld.”

Dalglish was sinds januari 1997 coach van Newcastle United. Hij volgde de succesvolle Kevin Keegan op. Dat was verrassend, vooral omdat Dalglish als manager van Liverpool en Blackburn ten onder ging aan de stress. “Ik heb gewoon geen zelfvertrouwen.” Als speler van Celtic, Liverpool en de Schotse nationale ploeg voetbalde hij de onzekerheid van zich af. Als coach lukte hem dat nooit. Dit seizoen begon gelijk slecht voor Dalglish. Na de 0-0 tegen promovendus Charlton op speeldag 1 werd hij al uitgefloten.

Deel dit artikel