Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gülen-aanhangers voelen zich bedreigd

Home

Niels Markus

Een demonstrant in Rotterdam, afgelopen weekend. © Joris van Gennip

Gülen-aanhangers in Nederland voelen zich bedreigd, nu zij door Turkse media worden aangewezen als mede-aanstichters van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Bekende Gülen-sympathisanten in Nederland worden met naam en foto getoond in Sabah, een regeringsgezinde krant in Turkije.

Sabah noemt het Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir ‘geestelijk leider’ van de Gülen-organisatie in Nederland. Ook het Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Muzaffer Cetin, oud-CDA-bestuurder in Rotterdam Alaattin Erdal en hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Gülen-gezinde krant Zaman Vandaag worden genoemd.

Lees verder na de advertentie

De krantenberichten leiden tot reacties op sociale media. Sommigen schrijven daar te hopen dat, wanneer de Turkse grondwet na het komende referendum is gewijzigd, president Erdogan spoedig de doodstraf zal invoeren, zodat de Gülenisten een ‘passende straf’ krijgen. Erdogan beschouwt de in ballingschap in Amerika levende prediker Fethullah Gülen als brein achter de mislukte coup van 15 juli.

Sommigen schrijven daar te hopen dat, wanneer de Turkse grondwet na het komende referendum is gewijzigd, president Erdogan spoedig de doodstraf zal invoeren

PVV

Sabah schrijft dat de Gülen-organisatie samen optrekt met ‘fascisten in Nederland’. De Gülenisten staan afgebeeld voor een portret van Geert Wilders. Zij zouden hem steunen, omdat hij net als hen voor een ‘nee’ bij het aanstaande referendum is. Ook zou de Gülen-beweging de PVV, die ‘de vijand van Turkije’ wordt genoemd, al zeven jaar financieren.

Turan Yazir noemt de beschuldingen ‘te bizar voor woorden’ en ‘hele grote leugens’. “Ik ben maar een lokale politicus en, in alle bescheidenheid, totaal niet in staat om onze Nederlandse regering over te halen een internationale diplomatieke rel te stichten. Geert Wilders is nota bene mijn politieke tegenpool.” Yazir was voorzitter van een aan Gülen gelieerde stichting, “maar dat maakt je nog geen geestelijk leider. Dat ben ik ook nooit geweest.”

Aangifte

Alaattin Erdal gaat aangifte doen van bedreigingen die hij ontving na de berichtgeving, die volgens hem ‘op geen enkele manier waar is’. “Familie uit Turkije belde mij, nadat ze mij op televisie zagen, om te vragen of ik nog veilig ben.” Volgens hem worden Gülenisten al langer geïntimideerd, en speelt de rel niet alleen Nederland en Turkije, maar ook Turken in Nederland uit elkaar. Nederlandse Gülenisten zagen hun namen vaker terug op Turkse websites. Een Gülen-geestelijke uit Rotterdam staat op een lijst met gezochte ‘terroristen’; er wordt vierhonderdduizend euro uitgeloofd aan degene die weet waar hij is.

Deel dit artikel

Sommigen schrijven daar te hopen dat, wanneer de Turkse grondwet na het komende referendum is gewijzigd, president Erdogan spoedig de doodstraf zal invoeren