Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gruwelijke getuigenissen uit Golo

Home

KLAAS VAN DIJKEN

Slachtoffers vertellen: Arabische milities én Soedanese soldaten maakten zich schuldig aan verkrachting in Darfur

Acht maanden zwanger was Munira Mohamed toen ze in haar huis door drie mannen werd verkracht, onder wie minstens één Soedanese militair. Daarna vergrepen haar belagers zich aan haar elfjarige dochter Moasa. Dat gebeurde op zaterdagochtend 24 januari tijdens een aanval van het Soedanese leger en Arabische milities op de stad Golo, inDarfur. De aanval ging gepaard met berovingen en met veel seksueel geweld, zelfs in de vorm van groepsverkrachtingen in moskeeën. Daaraan maakten niet alleen de milities zich schuldig. De ettelijke slachtoffers en getuigen die Trouw sprak, beschuldigen ook het regeringsleger, wat heel uitzonderlijk is.

Munira wist met haar vijf kinderen weg te komen op een geleende ezel. Ze vond een onderkomen in het berggebied Jebel Marra, een van de weinige gebieden in Darfur die door rebellengroepen worden gecontroleerd.

De aanval op Golo is onderdeel van een militaire campagne, waarmee de etnisch Arabische regering de etnisch Afrikaanse rebellen definitief wil verslaan. Vaak worden niet rebellen maar burgers van Afrikaanse groepen aangevallen door de regeringstroepen van het Internationaal Strafhof gezochte Soedanese president Omar Al-Bashir. Al-Bashir werd deze maand herkozen, na omstreden verkiezingen.

De gezamenlijke vredesmacht van de Verenigde Naties en Afrikaanse Unie in Darfur meldt te hebben gehoord van de gevechten rond Golo, maar de berichten niet te kunnen onderzoeken omdat de Soedanese regering hen toegang tot het gebied weigert. Rabbie Abdelattie, vooraanstaand lid van de regeringspartij NCP, noemt het valse beschuldigingen. "Er is geen reden waarom militairen zoiets zouden doen, verkrachting is iets zeer beschamends in onze samenleving. De Soedanese overheid wil de burgers in Darfur juist beschermen." In Darfur woedt al twaalf jaar een burgeroorlog, die aan zeker 500.000 mensen het leven heeft gekost. Hoeveel vrouwen en meisjes verkracht zijn in Golo en in heel Darfur is niet bekend.

de Verdieping 2|5

En de stad Golo krijste

Deel dit artikel