Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Grotestads-kwela

Home

KEES POLLING

Hoe komt het toch dat Zuidafrikaanse jazz zo feestelijk klinkt? Zijn het de Afrikaanse ritmes? Of is het de ongedwongen, bijna sessie-achtige sfeer? Het zal wel een combinatie van factoren zijn, die maakt dat NABAKITSI (BVHaast CD 9512), de tweede cd van Lebombo, net zo vaak over mijn geluidsinstallatie weerklinkt als zijn voorganger 'Khwela Jazz Khona'.

Lebombo is de groep van de in ons land woonachtige Zuidafrikaanse gitarist en vocalist Phola Mamba. Omdat er in ons land niet zoveel muziekmakende landgenoten rondlopen, werkt Mamba met plaatselijke musici. Gehoord het resultaat vraag ik me af of het veel uit zou maken. Natuurlijk heeft de zwarte Mamba in zijn blanke landgenoot Sean Bergin (saxofoons) de juiste persoon om typisch Zuidafrikaanse ritmes als de grotestads-kwela te spelen. Maar ook de Amerikanen Paul Stocker (saxen) en Clarence Becton (drums), de Nederlanders Frans Vermeerssen (saxen), Jacko Schoonderwoerd (bas) en Mike Del Ferro (toetsen), de Rus Alexei Levin (accordeon) en -op twee stukken- de Antilliaan Eric Calmes (bas) spelen Mamba's muziek met zo'n natuurlijke feeling dat het lijkt alsof zij geboren en getogen Afrikaners zijn.

Nakakitsi bevat tien nummers, waarop Mamba zijn visie geeft op wat hij 'township jive' noemt: een eigenzinnige, loom swingende, feestelijke fusie van plaatselijke Zuidafrikaanse stijlen als de kwela met internationale jazz- en improvisatiemuziek, maar ook met invloeden uit de Amerikaanse gospel en soul. Township jive ontleent haar kracht aan de simpele, direct aansprekende melodieën van Mamba.

Op het eerste gehoor hebben Mamba's composities veel van elkaar weg, maar wie ze vaker draait, merkt al gauw kleine, maar relevante verschillen qua opbouw, tempo en dynamiek. Wat het tot echte jazz maakt, zijn de solo's, opzwepend, stuwend en pakkend. Stocker, Bergin, Rothchild en Levin zijn de belangrijkste solisten. Zelfs wanneer de sfeer melancholieke dimensies bereikt, zoals in de accordeonsolo's in 'Egoli' en 'Inyeti', blijft het feestmuziek.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie