Grote witte haai wordt met uitsterven bedreigd

home

De grote witte haai © AFP

De grote witte haai voor de kust van Californië moet op de lijst van bedreigde diersoorten. Dat vinden drie milieuorganisaties in Amerika. Volgens de milieugroeperingen leven er nog minder dan 350 exemplaren van deze soort aan de westkust van Amerika.

Grootste bedreiging voor deze haaiensoort is de commerciële visserij van zowel Amerika als Mexico. De petitie werd ondertekend door Oceana, Center for Biological Diversity en Shark Stewards.

Tot vorig jaar kon niet worden vastgesteld hoeveel exemplaren van de Grote witte haai nog in leven waren. Maar uit twee onafhankelijke onderzoeken in 2011 is gebleken dat de groep voor de kust van Californië geïsoleerd is geraakt van zijn soortgenoten elders in de wereld.

Als niet snel iets verandert aan de situatie sterft de haai in deze oceaan langzaam uit. Op een populatie van 350 haaien, leven er hooguit 100 vruchtbare vrouwtjes. Die zullen het zwaar genoeg hebben de kwetsbare groep weer op peil te krijgen, zeggen de drie organisaties.

Ook elders in de wereld heeft de grote witte haai het zwaar. Uit onderzoek van de Stanford University in 2010 bleek dat wereldwijd nog minder dan 3500 exemplaren in leven zijn.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie