Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Grote witte haai wordt met uitsterven bedreigd

Home

De grote witte haai © AFP

De grote witte haai voor de kust van Californië moet op de lijst van bedreigde diersoorten. Dat vinden drie milieuorganisaties in Amerika. Volgens de milieugroeperingen leven er nog minder dan 350 exemplaren van deze soort aan de westkust van Amerika.

Grootste bedreiging voor deze haaiensoort is de commerciële visserij van zowel Amerika als Mexico. De petitie werd ondertekend door Oceana, Center for Biological Diversity en Shark Stewards.

Tot vorig jaar kon niet worden vastgesteld hoeveel exemplaren van de Grote witte haai nog in leven waren. Maar uit twee onafhankelijke onderzoeken in 2011 is gebleken dat de groep voor de kust van Californië geïsoleerd is geraakt van zijn soortgenoten elders in de wereld.

Als niet snel iets verandert aan de situatie sterft de haai in deze oceaan langzaam uit. Op een populatie van 350 haaien, leven er hooguit 100 vruchtbare vrouwtjes. Die zullen het zwaar genoeg hebben de kwetsbare groep weer op peil te krijgen, zeggen de drie organisaties.

Ook elders in de wereld heeft de grote witte haai het zwaar. Uit onderzoek van de Stanford University in 2010 bleek dat wereldwijd nog minder dan 3500 exemplaren in leven zijn.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie