Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Grote Trilspin kan helpen in strijd tegen Malaria

Home

Redactie

De Grote Trilspint ofwel de Hooiwagen. © http://www.grenswetenschap.nl

Spinnen inzetten in de strijd tegen malaria? Volgens een Britse onderzoeker zijn er goede perspectieven.Het geheime wapen is de grote trilspin (Pholcus phalangioides), een soort die ook in België en Nederland veelvuldig voorkomt.

De Grote Trilspin, beter bekend als de hooiwagen is dol op houtwormen blijkt uit onderzoek naar duurzame bouw- en restauratiemethodes aan de Universiteit van Huddersfield (Groot-Brittannië). Door zijn effectieve jachtmethodes kan hij een goed alternatief worden voor chemische bestrijdingsmiddelen, die een  een agressieve werking hebben nooit alle houtwormen doden. De onderzoekers willen een insectenkundige aanstellen en speciale nestkastjes voor de spinnen laten ontwerpen.

Zelf op jacht
De troef van de Grote Trilspin is dat hij niet wacht tot zijn prooi in zijn web verstrikt raakt maar zelf op jacht gaat. Dat opent perspectieven voor de strijd tegen de malariamug, zegt hoofdonderzoeker Charles Hippisley-Cox, expert in historische gebouwen.
De spin lust naast houtwormen ook best muggen. "Als we muggenpopulaties kunnen aanpakken met deze spin en iets ontwerpen dat deze spinnen op de juiste plaatsen onderbrengt, dan zouden we de bedreiging van malaria kleiner kunnen maken."
Muggen dragen malaria over door eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen te prikken.

Door observatie merkten Hippisley-Cox en zijn collega's dat de spinnenpopulatie snel groeit wanneer er veel eten in de buurt is. De onderzoekers bekijken nu hoe ze op een efficiënte manier tot grote populaties kunnen komen.

De grote trilspin mag er met zijn lange poten dan wel schrikbarend uitzien voor sommigen, zijn tanden en kaken zijn te klein om mensen te kunnen bijten. En volgens Hippisley-Cox zien ze er eigenlijk helemaal niet bedreigend uit, zelfs niet voor wie aan spinnenangst lijdt.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie