Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Grote bezorgdheid om olieboringen op Noordpool

Home

ANP/ Redactie

© AFP

Milieuorganisaties en wetenschappers bekijken de plannen voor olieboringen in het Noordpoolgebied met grote argwaan. Het belangrijkste bezwaar tegen de boringen is de mogelijkheid van lekkages, die volgens experts niet of nauwelijks te bestrijden zullen zijn.Dat meldde de krant Los Angeles Times op basis van Canadees onderzoek naar de effecten van boorwerkzaamheden.

Deskundigen stellen dat oliemaatschappijen de risico's van olieboringen in de ijskoude wateren bagatelliseren. Vandaag bleek dat oliemaatschappij Shell van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming heeft gekregen voor proefboringen in het Arctisch gebied. Shell wil volgend jaar in de Beaufortzee ten noorden van Alaska proefboringen doen.

Naast de Verenigde Staten overwegen ook Canada, Rusland en Noorwegen energiebedrijven contracten te geven voor oliewinning in de zeeën rond de Noordpool.

Deel dit artikel