Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Grootste aanbieder homotherapie scheurt vanwege 'genezingen'

Home

Robin de Wever

Directeur Alan Chambers tijdens een conferentie van zijn organisatie. © Exodus International

Het besluit om te stoppen met 'genezingstherapie' voor homoseksuelen verdeelt de Amerikaanse christelijke homo-organisatie Exodus International. Sinds het bestuur van Exodus zijn geloof in genezing opgaf hebben elf van de zeventig afdelingen zich afgescheiden.

De vicevoorzitter is vorige maand gedwongen om ontslag te nemen. Hij liet zich volgens de organisatie te negatief uit over homoseksuelen. Exodus maakte eind juni bekend dat het stopte met haar therapie om homoseksuelen te 'genezen' van hun zondige geaardheid. De 'genezingen' zijn volgens de orthodox-christelijke organisatie niet langer geloofwaardig.

Volgens directeur Alan Chambers beschouwt Exodus homoseksualiteit nu vooral een 'worsteling' - een probleem waarvoor therapeuten wel hulp, maar geen genezing kunnen bieden. Achteraf constateert hij dat '99,9 procent' van de Exodus-cliënten niet in staat was om zich volledig van zijn seksuele voorkeur te ontdoen.

Een groot deel van de 150 kerken die bij Exodus zijn aangesloten heeft enthousiast gereageerd op Exodus' koerswijziging, vertelt Chambers in de New York Times. Ook in de partnerkerken zou niet meer in 'genezing' geloofd worden.

'Effectiviteit genezing wel bewezen'
Een kritische Exodus-therapeut verwijt Chambers dat christelijke homoseksuelen de indruk kunnen krijgen dat 'verandering onmogelijk is' nu genezingstherapie niet meer wordt aangeboden.

Ook buiten de organisatie is kritiek om de koerswijziging. Volgens de orthodox-christelijke National Association for Research and Therapy of Homosexuality is de effectiviteit van de therapie juist wel bewezen. Wetenschappelijk bewijs is overigens nog nauwelijks geleverd: de meeste onderzoeken die de aanpak deugdelijk noemen zijn omstreden.

Met haar 36-jaar oude 'genezingsprogramma' was Exodus wereldwijd de bekendste en een van de oudste aanbieders van 'homotherapie'. Exodus' overtuiging dat homoseksualiteit genezen kan en moet worden leidde tot felle veroordelingen van, onder meer, homorechtenorganisaties.

De Nederlandse homotherapeuten van Different spreken al jaren niet meer over genezing. Cliënten zouden nu worden geholpen 'om te gaan met hun gevoelens'. Different beschouwt homoseksualiteit als een 'gerichtheid'.

Lees verder na de advertentie

 
Nu Exodus International stopt met genezingen is voor homoseksuelen geen verandering meer mogelijk
Een kritische Exodus-therapeutHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie