Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groningse Martinikerk financieel in de problemen

Home

Robin de Wever

Martinikerk. ©Wikimedia creative commons

De beheerder van de Martinikerk kan de onderhoudswerkzaamheden niet langer betalen. Om het gapende gat in haar begroting te kunnen dichten kijkt de stichting naar de gemeente en de Groningse bevolking.

De zestiende-eeuwse oud-kathedraal lijdt aan ouderdomskwalen. Het orgel roest, pleisterwerk is gaan scheuren en in een aantal glas-in-lood-ramen is barsten ontstaan. Onderhoud is prijzig: voor de komende jaren rekent de Stichting Martinikerk op 600 duizend euro aan werkzaamheden.

De verhuur aan een protestantse kerkgemeenschap en aan organisatoren van ceremonies, diners en exposities brengt slechts een fractie van dat bedrag op. 'We hebben jaarlijks 100 duizend euro nodig om te voorkomen dat de toestand van de kerk achteruit holt', vertelt woordvoerder Jessica Hoekstra. 'Terwijl er jaarlijks niet meer dan 10 duizend euro binnenkomt.'

Subsidie
Rijkssubsidie ontvangt de kerk sinds twee jaar niet meer. Bij de loting voor gemeentelijke subsidie viste de stichting tweemaal achter het net. Toch is Hoekstra optimistisch. Volgende maand stuurt de stichting een hulpoproep naar de gemeente.

'Ik ga er vanuit dat Groningen ons wil steunen. De Martinikerk is een van de belangrijkste en meest bijzondere gebouwen in de omgeving.' Particuliere giften zijn minstens zo welkom, benadrukt ze. 'Uiteindelijk willen we niet afhankelijk zijn van de gemeente.'

Deel dit artikel