Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groningen is 40 miljoen kwijt door Regiotram

Home

Redactie

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel © ANP

De gemeente en de provincie Groningen hebben bijna 40 miljoen euro geïnvesteerd in een project dat er nooit zal komen. Het gaat om de Regiotram, een project om de stad in de toekomst goed bereikbaar te houden. Dat heeft het college van B en W laten berekenen, zo meldde het vandaag.

De gemeente en de provincie Groningen hebben bijna 40 miljoen euro geïnvesteerd in een project dat er nooit zal komen. Het gaat om de Regiotram, een project om de stad in de toekomst goed bereikbaar te houden. Dat heeft het college van B en W laten berekenen, meldde het woensdag.

De Regiotram is al lange tijd een heikel punt in de Groningse politiek. Kortgeleden weigerden de wethouders van D66 en SP hun goedkeuring te hechten aan de begroting voor 2013, waarin verdere investeringen voor de tram waren opgenomen. Daarmee viel het college en was er ook binnen de gemeenteraad geen steun meer voor de tram.

De stad Groningen, zo blijkt uit de cijfers van B en W, heeft zelf bijna 17 miljoen euro in het project gestoken. Dat moet als 'verloren' worden beschouwd. Zo waren ten behoeve van de tram al ingangen van parkeergarages verplaatst, waren er kabels en leidingen aangelegd en hoogspanningsmasten verplaatst.

Ook de provincie en het samenwerkingsverband Groningen Assen zien niets meer terug van de vele miljoenen die zij hebben geïnvesteerd. Van de 40 miljoen, dat bedrag kan volgens B en W nog verder oplopen, is 4 miljoen bedoeld als schadevergoeding voor twee consortia die in de race waren om de Regiotram verder te ontwikkelen.

Een meerderheid in de Groningse gemeenteraad vindt het project te duur en wil het geld liever besteden aan andere zaken, ook omdat de stad naar verwachting zo'n 60 miljoen euro verliest op grondaankopen voor bedrijventerreinen en woningbouw. De investeringen in de Regiotram die nu verloren gaan, nemen ze voor lief.

Deel dit artikel