Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groningen geeft me een beetje gelijk-stroom

Home

Vincent Dekker

Lantaarnpaal in Vledderveen © Google Streetview
Weblog

Het Groningse dorp Vledderveen krijgt snel internet via de lantaarnpalen langs de weg. Niet heel bijzonder, ware het niet dat die palen worden aangesloten op een gelijkstroomnet.

Mijn vorige blog, De stroomwereld gaat compleet op zijn kop, heeft nogal wat reacties losgemaakt. Vooral het idee van professor Ad van Wijk dat onze wisselstroom vervangen gaat worden door gelijkstroom heeft heel veel scepsis opgeroepen.
Nou ben ik zelf misschien niet zo deskundig op dit vlak als velen die een reactie schreven, maar ik stel me toch ook voor dat zij op hun beurt niet zo deskundig zijn als Ad van Wijk. Ook professoren kunnen zich uiteraard vergissen, maar vooralsnog ben ik zo eigenwijs om te denken dat deze Delftse hoogleraar vrij goed weet waar hij het over heeft.

Vledderveen wijst de weg
Daarin werd ik nog dezelfde dag dat mijn blog online kwam bevestigd door een bericht over een test met een gelijkstroomnet in het Groningse dorp Vledderveen, bij Stadskanaal. Daar willen ze graag snel internet en vinden ze een glasvezelnet kennelijk te duur. In plaats daarvan gaan ze wifi-hotspots ophangen in lantaarnpalen. Lang niet zo snel als het glasvezelnet dat ik graag wil, maar okee, het is een begin...

De wifi-zendertjes worden via de stroomkabel van de lantaarnpaal aan het internet gekoppeld. Dat is al eerder geprobeerd, maar het nadeel van zo'n systeem is dat wisselstroom voor veel storing op het internetsignaal zorgt. Dat probleem hopen de gemeente Stadskanaal en netbeheerder Enexis op te lossen door voor de lantaarnpalen een gelijkstroomnet te creëren. Bijkomend voordeel: het licht van de lantaarnpalen komt van ledlampen, en die hebben dan geen aparte transformator meer nodig om van wisselstroom gelijkstroom te maken. Gezien mijn beide hobby's: energie en snel internet, zal het u niet verbazen dat ik de ontwikkelingen in Vledderveen nauwlettend in de gaten ga houden.

Australië koploper?
Een andere kwestie waar ik in mijn vorige aflevering op wees is dat Australië wel eens koploper zou kunnen worden bij gelijkstroom. In de reacties wordt terecht gemeld dat Australische regering kampioen kolenstroom is.

Maar de Australiërs zelf hebben al op 16 procent van hun huizen zonnepanelen op het dak gelegd, meer dan waar ook ter wereld. En Australië is door zijn grote hoeveelheid en gelijkmatige zoninstraling ook heel geschikt om die panelen te combineren met batterijen. Er zijn al projecten om kleine dorpen van het net los te koppelen. Dan is de stap naar gelijkstroom daar dus niet zo groot meer.

Deel dit artikel