Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groep Amerikaanse kerken haalt geld weg bij 'onethische' banken

Home

Robin de Wever

Een gedwongen huisverkoop in de Amerikaanse staat Virginia © EPA

Niet alleen kerkgangers hebben tijdens de vastentijd baat bij morele bezinning, vindt een groep Amerikaanse kerken en christelijke organisaties. Ook grote banken moeten bij zichzelf te rade gaan. De groep haalt er miljoenen aan eigen kapitaal weg, als protest tegen 'onethische' huisuitzettingen.

De actie is volgens een voorganger van een van de kerken gericht tegen 'het onrecht dat de bankwereld in dit land nog steeds domineert'. Bij de grote banken zou hebzucht nog welig tieren.

Talloze Amerikanen worden hun huis uitgezet, stelt PICO, de koepel van christelijke hulporganisaties die de actie bedacht. Banken maken de huiseigenaren zo slachtoffer van de problemen die ze zelf hebben gecreëerd.

Kerksluiting
Niet alleen huiseigenaren zijn slachtoffer. Ook veel kerken moeten sluiten omdat de banken hun hypotheken niet langer wilden of konden faciliteren. Volgens recente cijfers bereikte die kerksluiting vorig jaar een hoogtepunt.

Sinds het begin van de vastentijd boekten 25 kerken (een deel van) hun vermogen over naar kleinere en coöperatieve banken. Samen onttrekken ze volgens de New York Times zo'n 16 miljoen dollar, ofwel 12,2 miljoen euro. Individuele kerkleden en christelijke organisaties onttrokken samen 15 miljoen dollar - zo'n 11,4 miljoen euro.

Inkeer

'Banken hebben op een heel publieke wijze veel schade aangericht', vertelt voorganger Richard Smith van een episcopale kerk in San Francisco aan de krant. 'In deze tijd van berouw vragen we aan zij die zich van de maatschappij hebben afgezonderd om, met ons, tot inkeer te komen. Zie het als een introductiecursus moraal.'

'Voor Bank of America is dit een druppel op de gloeiende plaat', vindt Robert Rien, stadgenoot en rooms-katholiek voorganger. 'Maar we moeten laten zien dat je dit niet kunt maken.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie