Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groenten met salsa verde van wortelgroen

Home

RIANNE BUIS

Ingrediënten voor de groenten

ca. 500 g kleine, nieuwe aardappels, 1 bos wortelen, met loof, ca. 500 g pastinaak, olijfolie, zout, versgemalen peper

voor de salsa verde 5 ansjovisfilets, 3 el kappertjes, 2 tenen knoflook, in plakjes, het wortelloof, grof gehakt, 1 el verse rozemarijnnnaalden, fijngehakt, 1 el verse oregano, 2 tl verse tijmblaadjes, flinke mespunt chilivlokken, 1-2 el vers citroensap, ca. 150 ml extra vierge olijfolie, versgemalen peper

Als je een bos wortelen op de kop weet te tikken met het malse groen er nog aan, wat doe je dan gewoonlijk? Juist...het groen wordt in de vuilniszak gedumpt of belandt, in het gunstigste geval, op de composthoop. Zonde! Bietenblad of het spruitend groen van radijs valt ook heel goed te eten, dus waarom zou je je niet wagen aan wortelgroen? In het boek 'Root to Stalk Cooking' van Tara Duggan staan verschillende interessante recepten voor wortelen, met loof en al. Dit is naar mijn mening het interessantste gerecht: een dis tussen winter en naderende lente in, die uitgaat van stevige groenten (aardappels, pastinaken, wortelen) met een krachtige Italiaanse saus, waarin behalve het wortelloof ook kappertjes, ansjovis en knoflook verwerkt worden. Heerlijk als (vegetarisch) hoofdgerecht, opgediend met knapperig volkorenbrood. Of als bijgerecht bij gestoofde of gegrilde witte vis of kip. In plaats van wortelloof kun je ook heel goed (platbladige) peterselie gebruiken. Pastinaken kunnen vervangen worden door repen knolraap, koolrabi of biet. Voor 4 personen: Verwarm de oven voor op 200 graden C. Was alle groenten, droog ze grondig en snijd ze: halveer de aardappels, snijd de wortelen en pastinaak in lange repen. Bewaar het wortelloof, was en droog het grondig. Doe aardappels en groenten in een kom, voeg 3 el olijfolie en zout en peper toe en meng alles met de handen goed door elkaar. Verdeel de groenten in een enkele laag over 2 bakblikken en rooster ze in 30 a 40 minuten gaar en goudbruin. Keer ze tussentijds een of twee keer. Maak ondertussen de salsa verde: Doe de ansjovisfilets, kappertjes en knoflook in de keukenmachine en pureer kort tot een grove puree. Voeg wortelloof, rozemarijn, oregano, tijm, chilivlokken en 1 el citroensap toe en pureer tot een glad geheel. Laat de machine draaien en voeg de olijfolie in een dunne straal toe, zodat een niet te dunne, gladde saus onstaat. Breng de salsa verde op smaak met peper en eventueel meer citroensap. De salsa verde kan 1 tot 2 dagen van tevoren worden gemaakt. Bewaar die dan, goed afgedekt, in de koelkast. Doe de geroosterde groenten over op een grote schaal of wijde kom, en giet een deel van de salsa verde erover. Geef de rest van de saus erbij.

Deel dit artikel