Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

groenstrook

Home

LEANNE TAKKEN

Minder vlees eten om het milieu te sparen, je portemonnee redden door zelf groenten en fruit te plukken of juist je portemonnee plunderen door duurzaam uit eten te gaan. Het kan allemaal.

Veggie
Omdat het niet altijd makkelijk is om met een vleesloos dieet te beginnen, of het vol te houden, bedacht Viva Las Vega's de Veggie Challenge. De hele maand juni zonder lapje vlees: dat is de uitdaging die vier meiden van de jongerenstichting samen met 3000 anderen aangaan. "Een hele maand geen vlees eten lijkt een onmogelijke opgave", geeft organisator Veerle Vrinds (24) toe. "Maar met deze groep mensen kunnen we een klein begin maken. En 30 hele dagen hoeft natuurlijk niet, één of twee dagen per week is ook al voldoende."

Als alle Nederlanders een jaar lang één dag per week geen vlees eten, bespaart dat evenveel broeikasgassen als een miljoen auto's jaarlijks uitstoten, zo blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Deelnemers kunnen via www.veggiechallenge.nl zelf hun actieplan bepalen. In dat plan vermelden ze het aantal dagen per week dat ze vegetarische of veganistische maaltijden op het menu hebben staan. Een meter op de website houdt bij hoeveel CO2 de deelnemers samen besparen.

De website is ook bedoeld als steunpunt, waarop groepen elkaar tips kunnen geven. De organisatie probeert de deelnemers ondertussen te stimuleren met een dagelijks recept dat uiteraard lekker en verantwoord is.

Puur! uit eten
Lastiger nog dan koken met een goed geweten, is milieubewust eten buiten de deur. Biologische, fairtrade of duurzame restaurants zijn namelijk niet op elke straathoek te vinden. De iPhone-app van restaurantgids Puur! maakt de zoektocht nu iets gemakkelijker. Initiatiefneemster Jeanette van Mullem houdt al acht jaar een database bij van milieuvriendelijke restaurants. In de 'Puur! uit eten gids' stonden ze al op een rijtje en ook op internet is de lijst al langer te zien. De nieuwe app registreert je locatie en wijst op de dichtstbijzijnde pure eettent.

De criterea voor 'puur eten' spreken elkaar soms tegen, beseft Van Mullem. Zo heeft fairtrade eten een grote ecologische voetafdruk en is regionaal voedsel niet altijd even duurzaam verbouwd. "Daar kan ik niet veel aan doen", zegt ze. "De gebruiker kan zelf kiezen wat hij belangrijk vindt en daar een restaurant op selecteren."

De app is alleen voor Apple te downloaden via iTunes.

Buitengewoon
De mensen achter Buitengewoon vinden uit eten gaan leuker dan thuis de warme hap eten. Ze bieden zelfs een diner onder de blote hemel, in een prachtig landschap. Buitengewoon is een soort mobiel restaurant. Deze zomer staat het terras telkens op een andere plek in de Nederlandse natuur. Regionale chefs zetten kersvers eten uit de directe omgeving op tafel.

De komende maanden duikt het restaurant zeven keer op. Bijvoorbeeld in de Oostvaardersplassen (15 juni) waar boswachter Breeveld de gasten eerst een toer door de natuur geeft. Aansluitend bereidt Nicky Quarz een gezamenlijk diner van vijf gangen. Deze chef van restaurant 't Dijkhuysje in Lelystad schijnt al op weg te zijn naar zijn eerste ster.

De 21ste juni is er een diner bij De Molen van Frans in Twente. Verse groenten komen rechtstreeks van 'boer Jan'. Andere locaties: een dakboerderij in Amsterdam (31 augustus) en een wijngaard in Zeeland (7 september). De volledige agenda staat op www.buitengewooninhetland.nl. Ook voor reserveren kun je daar terecht.

Wild plukken
Ook outdoor, en veel goedkoper en leuker dan een ritje naar de groenteboer of supermarkt, is fruit plukken op straat. Een app geeft aan waar je precies moet zijn.

Het idee ontstond in 2009. Toen fietste Meneer Wateetons, pseudoniem van een actieve blogger, met zijn hoofd dwars door de pruimentakken. Sindsdien houdt hij bij wat de beste plukplekken in Nederland zijn.

De Wildplukwijzer van Meneer Wateetons en Slowfood werkgroep Oogsten Zonder Zaaien, staat op een applicatie voor smartphones en op de internetsite www.wildplukwijzer.nl.

Het is een kaart gevuld met rondjes, die aangeven waar plukbare planten, struiken of bomen staan en vooral ook wanneer de tijd rijp is. Staat de mooie struik op de hoek niet in de database? Via de app is die er heel eenvoudig aan toe te voegen.

De app is te downloaden via Google Play. iPhone gebruikers moeten het nog even met de site doen.

Deel dit artikel