Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

GroenLinks wil nationaal asbestonderzoek voor publieke gebouwen

Home

Redactie

Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu. © ANP

GroenLinks wil dat asbestonderzoek voor oudere publieke gebouwen verplicht wordt. De partij wil van staatssecretaris Joop Atsma van Milieu weten of er na de vondst van asbest in de Utrechtse wijk Kanaleneiland alsnog een verplichte nationale asbestlijst komt.

De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris. 'Meten is weten. Eigenaren van huurwoningen en publieke gebouwen moeten weten of er asbest in hun gebouw zit. Als het asbest dan voor acute risico's zorgt, kun je meteen ingrijpen', aldus kandidaat-Kamerlid Niels van den Berge van GroenLinks.

Inventarisatieplicht
Partijen in de Tweede Kamer hebben in het verleden aangedrongen bij staatssecretaris Atsma om publieke gebouwen te onderzoeken op asbest. Zo pleitte de SP in januari dit jaar voor een wettelijke inventarisatieplicht voor alle gebouwen van voor 1994.

Het kabinet wilde asbestonderzoek niet verplicht maken. De overheid is wel bezig om alle Nederlandse scholen te bewegen om hun gebouwen te onderzoeken op asbest. Deze inventarisatie zou aanvankelijk op 1 juli dit jaar klaar zijn, maar die deadline werd door gemeenten en scholen niet gehaald.

Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden, omdat de stof een groot gevaar voor de gezondheid vormt als het vrijkomt bij onderhoudswerkzaamheden.

Tijdens een renovatieproject in de Utrechtse wijk Kanaleneiland werd vorige week asbest ontdekt. Delen van de wijk zijn ontruimd.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie