Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

GroenLinks tegen plannen sociaal leenstelsel, D66 wil in gesprek

Home

Jesse Klaver van GroenLinks (rechts) in gesprek met PvdA-leider Diederik Samsom © ANP

GroenLinks is voor een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs, maar tegen de uitvoering die het kabinet voorstelt. VVD en PvdA willen niet alleen de basisbeurs, maar ook de OV-kaart tot onderdeel maken van het leenstelsel. D66 stelt zich constructief op ten opzichte van de plannen van Rutte II.  Het kabinet heeft de steun van D66 en GroenLinks nodig in de Eerste Kamer. Dat bleek vandaag in een debat in de Tweede Kamer over de langstudeerboete.

Jesse Klaver van GroenLinks sprak van een heugelijke dag omdat de langstudeerboete van tafel is. Hij zei een groot voorstander te zijn van een sociaal leenstelsel, maar hij hekelt de plannen van het kabinet. Wat betreft GroenLinks blijft de OV-studentenkaart een gift en gaat de aanvullende beurs omhoog. Hij pleitte ervoor niet dezelfde weg te bewandelen als met de langstudeerboete, die na twee jaar steggelen alsnog sneuvelde.

D66-Kamerlid Paul van Meenen zei in zijn betoog: 'We gaan graag in gesprek en wachten af wat daaruit komt.' Van Meenen benadrukte dat het sociaal leenstelsel echt sociaal moet zijn. Hij zei verder te hopen dat het kabinet de partij wil betrekken bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem. 'Maar het is zeker niet zo dat mijn fractie zonder meer tekent bij het kruisje.'

Niet wachten
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stelde daarop graag in gesprek te gaan met studenten, hogescholen en universiteiten om steun te verwerven voor haar plannen. De minister gaat echter niet wachten 'tot de laatste Nederlander juichend langs de lijn staat voor het sociaal leenstelsel'. Ze verwacht dat het niet lukt om iedereen mee te krijgen, maar schat de kans toch groot dat de invoering van het stelsel doorgaat. Bussemaker verwacht begin volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over de nieuwe regels.

De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en heeft daar dus de hulp van GroenLinks en D66 nodig om het sociaal leenstelsel in te kunnen voeren.

Deel dit artikel