Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

GroenLinks: Rutte moet Willem-Alexander aan zonnepanelen helpen

Home

Wilma Kieskamp

Paleis Huis ten Bosch staat in de steigers vanwege de verbouwing. © ANP

De koning wil graag zonnepanelen op het dak van zijn paleis, maar de regels voor monumenten staan dat niet toe. Vandaag vraagt GroenLinks aan Rutte om in te grijpen, tijdens een Kamerdebat over de begroting van het koningshuis.

“Net als zoveel andere Nederlanders wil de koning zonnepanelen, nu hij toch aan het verbouwen is”, zegt Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks. “Ik kan niet geloven dat hier geen oplossing voor is. Zet er een paar knappe koppen op. Rutte kan de koning de helpende hand bieden”.

Lees verder na de advertentie

Het rijk is de eigenaar van paleis Huis ten Bosch, de Rijksgebouwendienst beheert het. De verbouwing ervan is in volle gang. Het wordt het nieuwe woonpaleis van de koning en zijn gezin, die eind dit jaar of begin volgend jaar zullen verhuizen van Wassenaar naar Den Haag. De koning wilde bij die verbouwing zonnepanelen op het dak plaatsen. Hij vertelde bij een werkbezoek aan een duurzaamheidscoöperatie in Amsterdam dat hij aanloopt tegen de strenge regels voor rijksmonumenten. De wet zegt dat aan het uiterlijk van monumenten niets mag worden veranderd, maar de koning zei destijds dat hij de strijd nog niet opgaf.

GroenLinks wijst op het voorbeeld van de Zweedse koning, die op het dak van zijn paleis middenin Stockholm zeshonderd zonnepanelen mocht leggen, het hele dak vol. “Daar begrijpen ze dat de koning een voorbeeldfunctie heeft. Als je ziet hoeveel goodwill de Zweedse koning heeft ontvangen voor die verbouwing, dan moeten we het koning Willem-Alexander ook gunnen”, zegt Özütok. “Het is heel mooi dat de koning zo begaan is met het klimaatprobleem, en het kabinet zegt dat ook te zijn. Dus laat Rutte hem helpen”.

Lees ook:

Opknapbeurt Huis ten Bosch gaat 59 miljoen kosten

Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, wordt in één keer helemaal opgeknapt in plaats van in fases. 

Deel dit artikel