Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

GroenLinks: mogelijk motie van wantrouwen tegen Zijlstra om langstudeerboete

Home

Halbe Zijlstra © ANP

GroenLinks sluit een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) niet uit als hij blijft weigeren de langstudeerboete voor 1 september in te trekken.

Donderdag is er een debat over de kwestie in de Tweede Kamer. 'Nu een ruime meerderheid van de Kamer de langstudeerboete wil stoppen, heeft de staatssecretaris daarnaar te luisteren', zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Hij vindt dat de overheid zich onbetrouwbaar opstelt. 'Er was een overhaaste invoering, de spelregels zijn tijdens het spel veranderd en nu is er enorme onduidelijkheid over afschaffing.'

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing houdt hoop dat ze in aanloop naar het debat volgende week met andere partijen een oplossing vindt om af te komen van de 'boete' van 3000 euro die studenten kwijt zijn als ze meer dan een jaar vertraging oplopen bij hun bachelor- of masterstudie. 'Ook voor de juridische problemen willen we een oplossing vinden', reageert Jadnanansing. 'Wij gaan ons best doen om met een goede oplossing te komen, zodat geen student de langstudeerboete krijgt op 1 september.'

Voor 31 augustus
Studentenorganisaties roepen de Tweede Kamer op de langstudeerboete voor 31 augustus te schrappen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hebben dat vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

In de brief wijzen de studentenorganisaties op de politieke meerderheid voor een snelle afschaffing van de langstudeerboete. 'Het zou spijtig zijn als de studenten niet alleen de dupe worden van de langstudeerboete, maar ook van verkiezingsretoriek'. schrijven de studenten.

Deel dit artikel