Groen krijgt voet aan de grond in verkiezingsprogramma's

home

Marco Visser

en elektrische auto in het Nieuwe Rijden/ Elektrisch Vervoer Centrum in Rotterdam. (archief 2011) © ANP

De groene ambities van alle politieke partijen tezamen moet een duurzaam regeerakkoord kunnen opleveren. Zo maakt elke partij, met uitzondering van de PVV, een prioriteit van duurzame energie.

Dat blijkt uit een analyse van De Groene Zaak, het ondernemersplatform voor duurzaamheid die de verkiezingsprogramma's beoordeelde op basis van plannen met groene energie, fiscale vergroening en de overgang naar een kringloopeconomie.

Als het gaat over duurzame energie zijn het vooral de kleinere partijen als D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie die het duidelijkst kleur bekennen, stelt De Groene Zaak. Zo wil D66 in 2050 een Europa dat geheel duurzaam in de eigen elektriciteitsvraag kan voorzien. Iets dat overigens weinig realistisch is, zo blijkt uit onze nieuwe rubriek Kies met Kennis.

Op het gebied van fiscale vergroening, waarbij belasting verschuift van arbeid naar vervuiling, laten vooral VVD, CDA en PVV het afweten, vindt De Groene Zaak. 'Al met al zetten deze partijen nog teveel in op eco-efficiency (hetzelfde of meer doen met minder) en optimalisatie. Dit is op zichzelf zinvol, omdat het leidt tot minder gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen, waaronder energie. Tegelijkertijd geldt dat eco-efficiënt niet meer is dan het afzwakken van fouten in het huidige productiesysteem.'

Meer perspectief bieden de plannen met de kringloopeconomie. Alleen de VVD laat het hier afweten, 'terwijl het bij uitstek past bij het ondernemersperspectief waar deze partij voor staat'.

De christelijke partijen hebben opvallend veel aandacht voor de circulaire economie. De ChristenUnie is het meest uitgesproken. 'De partij zegt ervan overtuigd te zijn dat de enige blijvend florerende economie een circulaire economie is, waarin grondstoffen worden hergebruikt en hernieuwbare energie de standaard is.'

Ook het CDA wil omschakelen naar een kringloopeconomie en vindt dat Nederland in Europa voorop moet lopen bij hergebruik.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie