Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groen krijgt voet aan de grond in verkiezingsprogramma's

Home

Marco Visser

en elektrische auto in het Nieuwe Rijden/ Elektrisch Vervoer Centrum in Rotterdam. (archief 2011) © ANP

De groene ambities van alle politieke partijen tezamen moet een duurzaam regeerakkoord kunnen opleveren. Zo maakt elke partij, met uitzondering van de PVV, een prioriteit van duurzame energie.

Dat blijkt uit een analyse van De Groene Zaak, het ondernemersplatform voor duurzaamheid die de verkiezingsprogramma's beoordeelde op basis van plannen met groene energie, fiscale vergroening en de overgang naar een kringloopeconomie.

Als het gaat over duurzame energie zijn het vooral de kleinere partijen als D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie die het duidelijkst kleur bekennen, stelt De Groene Zaak. Zo wil D66 in 2050 een Europa dat geheel duurzaam in de eigen elektriciteitsvraag kan voorzien. Iets dat overigens weinig realistisch is, zo blijkt uit onze nieuwe rubriek Kies met Kennis.

Op het gebied van fiscale vergroening, waarbij belasting verschuift van arbeid naar vervuiling, laten vooral VVD, CDA en PVV het afweten, vindt De Groene Zaak. 'Al met al zetten deze partijen nog teveel in op eco-efficiency (hetzelfde of meer doen met minder) en optimalisatie. Dit is op zichzelf zinvol, omdat het leidt tot minder gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen, waaronder energie. Tegelijkertijd geldt dat eco-efficiënt niet meer is dan het afzwakken van fouten in het huidige productiesysteem.'

Meer perspectief bieden de plannen met de kringloopeconomie. Alleen de VVD laat het hier afweten, 'terwijl het bij uitstek past bij het ondernemersperspectief waar deze partij voor staat'.

De christelijke partijen hebben opvallend veel aandacht voor de circulaire economie. De ChristenUnie is het meest uitgesproken. 'De partij zegt ervan overtuigd te zijn dat de enige blijvend florerende economie een circulaire economie is, waarin grondstoffen worden hergebruikt en hernieuwbare energie de standaard is.'

Ook het CDA wil omschakelen naar een kringloopeconomie en vindt dat Nederland in Europa voorop moet lopen bij hergebruik.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie