Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Groeihormoon in vlees toch gezondheidsrisico

Home

door Kees de Vré

AMSTERDAM - Groeihormonen in vlees kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Dat blijkt uit onderzoek van zeventien wetenschappelijke instellingen in de EU waaronder het Wageningse Rikilt, dat deze week naar buiten is gebracht. De zes onderzochte groeihormonen kunnen met name bij jongens schade aan de gezondheid toebrengen.

De Europese Commissie stapt met dit nieuwe bewijs naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de veroordeling uit 1998 door diezelfde WTO ongedaan te maken. De EU is er door de VS altijd van beschuldigd handelsbelemmeringen op te werpen door onder het mom van gezondheidsschade haar grenzen te sluiten voor Amerikaans hormoonvlees. De EU heeft al eerder aan de WTO onderzoeken overhandigd die wijzen op schadelijke hormonen in Amerikaans vlees, maar de WTO vond die studies te algemeen om dat aan te tonen. Het nieuwe bewijs is veel specifieker en toont volgens het wetenschappelijk veterinair comité van de EU aan dat wel degelijk sprake is van gezondheidsschade. Dat is een grond om de grenzen te sluiten.

Amerikaanse boeren behandelen hun vee met hormonen om ze sneller te groeien. Al vanaf 1988 verbiedt de EU import van dit behandelde vlees. Volgens hormoononderzoeker en toxicoloog R. Hoogenboom bij het Wageningse instituut Rikilt is dat terecht. Hij onderzocht in opdracht van de EU de werking van het hormoon estradiol, een van de door de Amerikaanse boeren gebruikte groeihormonen. ,,De Amerikanen hebben altijd gezegd dat er geen risico's zijn omdat toediening aan rundvee niet leidt tot hogere hormoonniveaus. Dat blijkt wel degelijk het geval te zijn. Behandeld vlees bevat vijf keer meer estradiol dan onbehandeld vlees. In volwassenen en meisjes komt estradiol van nature voor. Bij jongens nauwelijks. Vooral jonge jongens die nog niet in hun puberteit zijn, lopen gevaar.'' Schattingen uit het verleden omtrent die eigen aanmaak lijken veel te hoog, waardoor de bijdrage via de voeding veel belangrijker wordt.

Volgens Hoogenboom zou via voeding verkregen estradiol in de jongenslichamen de balans tussen lichaamseigen hormonen en vreemde hormonen kunnen verstoren. Dat kan op latere leeftijd afwijkingen aan geslachtorganen en kanker veroorzaken. ,,Een ander punt is dat de Amerikanen altijd hebben gezegd dat de gehaltes via de voeding onder een zekere grenswaarde blijven en daardoor geen effect hebben. Dit is niet langer relevant, omdat estradiol zich in cellen blijkt te binden aan DNA, erfelijk materiaal dus. Eén molecuul estradiol kan al gezonde DNA-moleculen beschadigen waardoor cellen kunnen veranderen in kankercellen.''Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie