Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Grijnzende gnomen

Home

'Bevrijd de tuinkabouter en breng hem terug in zijn natuurlijke omgeving!' staat er in chocoladeletters te lezen op de website van het Tuinkabouter Bevrijdingsfront (TBF) afdeling Gelderland. Afgelopen maandag stond in een aantal landelijke dagbladen -waaronder Trouw- een advertentie met de oproep om de nieuwe cd 'Pergola' van de Nederlandse popgroep Johan te boycotten vanwege het 'opzettelijk ombrengen van honderden tuinkabouters ter promotie van een popsong'. In de videoclip 'Tumble and fall' gaan nogal wat van deze grijnzende gnomen aan gruzelementen.

Gisterochtend werd de oproep van maandag gevolgd door een waarschuwing -in dezelfde advertentierubriek- aan alle tuinkabouterbezitters in de provincie Noord-Holland om de kabouters binnen te halen, 'anders komen we ze vannacht bevrijden'.

Woordvoerder Ferry Roseboom van Excelsior, de platenmaatschappij van Johan: ,,We dachten eerst dat het een geintje was, een studentengrap of zo, maar dat kabouter-bevrijdingsfront schijnt dus echt te bestaan. Die actie in Nijkerk destijds, waar tuinkabouters werden 'ontvoerd', was dus geen studentengrap, net zomin als deze advertentiecampagne. Dat front moet het niet gekker maken, anders overwegen wij stappen. Het lijkt ons dat de mens boven de kabouter staat, dus als wij een video willen maken met vallende kabouters, dan staat ons dat vrij.''

'Tuinkabouters zijn een teken van slechte smaak en domheid', verklaarde het Front de libération des Nains de Jardin (FLNJ) in 1996, toen het voor het eerst van zich deed spreken in Frankrijk. Pas later heette het dat de gipsen dwergen moesten worden 'bevrijd en in hun natuurlijke omgeving -het bos- moesten worden teruggebracht'. Uit Franse tuinen verdwenen toen tientallen kabouters. Al snel werden ook in België en Nederland kabouters gestolen. In een bos bij Brussel vond een wandelaar 32 tuinkabouters. Er stond een bordje bij; 'eidelijk vrij', stond erop. In april 2000 verdwenen tientallen tuinkabouters van een tentoonstelling in het Franse Bois de Boulogne. Het FLNJ eiste de verantwoordelijkheid op. Nauwelijks een maand later vonden wandelaars in een bos bij Sarrebourg in het noordwesten van Frankrijk bijna 300 uit voortuinen 'bevrijde' tuinkabouters. Er zaten ook vijf Sneeuwwitjes bij.

Het Franse Tuinkabouter Bevrijdingsfront zonk in 1997 weg in de vergetelheid toen één van de leiders door een Noord-Franse rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete kreeg opgelegd wegens de acties.

Maar in het afgelopen weekeinde vond de politie op een rotonde in het oosten van Frankrijk toch weer ruim tweehonderd kleurige gnoompjes. Allemaal gestolen uit plaatselijke tuinen. ,,Het zag er een beetje uit als een gigantische crèche'', meldde een plaatselijke politieman nog.

Wie er achter het Nederlandse Tuinkabouter Bevrijdingsfront zit, is vooralsnog niet helemaal duidelijk. De website van het TBF meldt dat de beweging in Amsterdam is ontstaan en inmiddels vertakkingen heeft in het hele land. En 'het TBF erkent geen andere leider dan de eerste bevrijde (en dus heilige) tuinkabouter in Nederland, Jozef K. Bouter'.

Bij de diverse clipstations lijkt de boycot-oproep vooralsnog gericht aan dovemansoren. De video 'Tumble and fall' wordt veelvuldig vertoond. Platenmaatschappij Excelsior en de groep Johan hebben het niet zo op tuinkabouters. ,,We vinden ze eng ja, heel eng'', aldus Ferry Roseboom.

Deel dit artikel