Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Griep mijden? Ga naar een onbewoond eiland

Home

Melanie Zierse

Griep © ThinkStock

Koorts, hoestaanvallen, overal spierpijn. Al ruim vijftien weken lang is een deel van de Nederlanders in algehele malaise. De griepepidemie duurt inmiddels bijna twee keer zo lang als normaal. Vijf vragen over het griepvirus aan Marianne van der Sande, hoofd infectieziekten bij het RIVM.

Hoe komt dit?

Lees verder na de advertentie

“Er is niet één duidelijke reden, maar luchtvochtigheid speelt mee. Droge lucht kan gunstig zijn voor de verspreiding van het griepvirus. Het ene virus is ook meer of minder overdraagbaar dan het andere, en de weerstand van mensen tegen het griepvirus kan van jaar tot jaar verschillen. Bovendien is het gedrag van mensen van invloed. Als zij veel op elkaar zitten in de koude wintermaanden, geven zij het virus gemakkelijker door.”

Meestal neemt de epidemie af als het weer langzaam mooier wordt

Wie zijn het zwaarst getroffen door het virus?

“Dit jaar domineert het H3-virus, en dat heeft vooral effect op ouderen. Op het hoogtepunt van de epidemie zagen we meer sterftegevallen onder 75-plussers dan verwacht. Ouderen hebben een zwakker systeem, waardoor zij er na de griep soms nog een longontsteking bovenop krijgen. De griep is dan onderdeel van een scala aan problemen dat bijdraagt aan het overlijden.”

Met griep thuisblijven of gewoon aan het werk?

“Thuisblijven is het advies. Rustig uitzieken en dan herstel je vanzelf. Je bent vaak toch niet veel waard als je ziek bent. Je loopt bovendien het risico om andere mensen te infecteren. Zeker als je met patiënten of jonge kinderen werkt, is het beter om niet naar het werk te gaan. Eet gezond, blijf goed water drinken en over een paar dagen ben je weer beter. Al is de beschermende werking van vitamine C nooit bevestigd, een sinaasappel eten kan nooit kwaad.”

Tips voor mensen die de griep willen mijden?

“Ga op een onbewoond eiland zitten. En blijf daar zitten. Nee, als je echt de griep wil ontwijken, dan moet je grote groepen mensen mijden. En mensen in een risicogroep krijgen een gratis griepvaccinatie aangeboden.”

De langste griepepidemie ooit duurde 21 weken. Gaan we daar dit jaar overheen?

“Dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Het is lastig te voorspellen, maar ik denk dat de epidemie binnen één à twee weken voorbij is. Meestal neemt de epidemie af als het weer langzaam mooier wordt. We zitten nu dus naar verwachting in het staartje van de epidemie.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Meestal neemt de epidemie af als het weer langzaam mooier wordt