Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Griekse regering: ouderwets links

Home

Thijs Kettenis

De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. © epa

De Griekse media raakten gisteren niet uitgepraat over het grote aantal dasloze mannen, terwijl de president Karolos Papoulias de regering-Tsipras beëdigde. En dan legden verreweg de meeste ministers en onderministers ook nog eens een niet-religieuze belofte af, in plaats van de in Griekenland gebruikelijke orthodoxe eed.

Een informelere kledingstijl, een andere omgang met religie: de Grieken zagen gisteren meteen dat er niet alleen op sociaal-economisch terrein een nieuwe wind waait met Syriza aan het roer.

De partij belichaamt een radicaal links wereldbeeld zoals dat in Nederland nauwelijks nog voorkomt. Het zichtbaarst is dat op universiteiten, die vrijwel zonder uitzondering linkse bolwerken zijn. Die traditie voert terug tot de opstand van 1974 die de val van het rechtse kolonelsregime inluidde, waarbij studenten het voortouw namen. Bijna dertig jaar daarvoor vochten de communisten nog een burgeroorlog uit. Die verloren ze, maar het uiterst linkse gedachtengoed bleef populair bij grote delen van de bevolking.

Verlenging van de sancties?
De nieuwe regering houdt er ook een ander wereldbeeld op na als het gaat om de buitenlandse politiek. Griekenland nam gisteren afstand van een oproep van Europese regeringsleiders om de mogelijkheid van strengere sancties tegen Rusland te bekijken. Tsipras steunt die oproep niet, zeiden Griekse regeringsfunctionarissen. In het verleden heeft hij zich al meerdere malen tegen de sancties uitgesproken. De vraag is nu of Griekenland de verlenging van de sancties, gepland voor maart, gaat blokkeren. Het is in ieder geval geen toeval dat de Russische ambassadeur in Athene de eerste diplomaat was die Tsipras als premier ontving.

Behalve de Russen mogen ook de Palestijnen zich verheugen in de sympathie van de nieuwe Griekse regering. Syriza pleit traditioneel voor het beëindigen van de militaire samenwerking met Israël en het steunen van de oprichting van een Palestijnse staat. Vorig jaar zei Tsipras dat 'de wereld al het mogelijke moet doen opdat Israel zijn wreedheid tegen de Palestijnen stopt'.

Asielbeleid
Op binnenlands terrein neemt Syriza in Nederlandse ogen liberale standpunten in over zaken waar de meeste Grieken zeer traditioneel over denken. Zo staat de partij een humaan en ruimhartig asielbeleid voor, terwijl de vorige regering juist zo veel mogelijk 'illegale immigranten' uit vooral Azië en Syrië buiten de deur wilde houden. Ook wil Syriza de grote rol van de orthodoxe kerk in politiek en samenleving beperken. Verder is de partij bereid te praten over het homohuwelijk, een politiek taboe in Griekenland.

Het is wel de vraag hoeveel van zijn progressieve agenda Syriza kan doorvoeren nu het de rechts-nationalistische Onafhankelijke Grieken als coalitiepartner heeft binnengehaald. Die partij heeft al afgedwongen dat de regering geen werk maakt van de scheiding van kerk en staat, en een harde lijn gaat volgen in de ruzie met Macedonië over de naam van dat buurland.

Lees verder na de advertentie
Behalve de Russen mogen ook de Palestijnen zich verheugen in de sympathie van de nieuwe Griekse regering


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Behalve de Russen mogen ook de Palestijnen zich verheugen in de sympathie van de nieuwe Griekse regering