Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Griekse gemeenten in opstand tegen Tsipras' greep in de kas

Home

Thijs Kettenis

De Griekse premier Alexis Tsipras zoekt naarstig naar 2,5 miljard euro. Hij denkt ze gevonden te hebben bij de gemeenten en provincies, maar die willen het geld niet zomaar afgeven. © afp

Griekse gemeenten en provincies komen in opstand tegen de gedwongen overboeking van hun tegoeden naar de regering in Athene. Ze kijken onder meer of ze de maatregel bij de rechter kunnen aanvechten. De regering heeft het geld hard nodig om salarissen te kunnen betalen en leningen te kunnen aflossen.

Maandag verordonneerde de Griekse regering per decreet dat 1500 overheidsinstellingen en staatsbedrijven hun tegoeden moeten overmaken naar een rekening bij de centrale bank. Binnen uiterlijk vijftien dagen krijgen ze het geld terug, met rente.

Volgens data van de centrale bank hebben regionale en lokale overheden zo'n 2,2 miljard euro op hun bankrekeningen, en ziekenhuizen bijna 300 miljoen. Hoeveel geld staatsbedrijven hebben uitstaan, is niet openbaar. Ze hoeven geen geld over te maken dat nodig is voor betaling van salarissen.

De maatregel werd per presidentieel decreet uitgevaardigd zodat het parlement er niet over hoeft te stemmen. Het maakt duidelijk hoe penibel de financiële situatie van de regering is. Met een nagenoeg lege staatskas moet ze nog deze maand zo'n 1,5 miljard euro aan salarissen en pensioenen van ambtenaren uitbetalen. Ook verwacht het Internationaal Monetair Fonds in mei voor 1 miljard aan aflossingen.

Lees verder na de advertentie

Maar de lagere overheden komen in opstand, ondanks garanties van de regering dat ze hun geld terugkrijgen. "Het plunderen van de reserves zal het leven van tienduizenden families in onze gemeente verslechteren", zei burgemeester Kostas Peletidis van de stad Patras.

Volgens zijn collega in Thessaloniki eisen leveranciers nu massaal onmiddellijke betaling van facturen, voordat het geld naar de regering is overgeboekt. De burgemeester van de hoofdstad Athene meent dat het besluit ongrondwettig is; hij dreigt samen met zijn collega's naar de Raad van State te stappen. De gemeenteraad van Athene heeft inmiddels tegen de overboeking gestemd.

De weerstand heeft behalve een financieel ook een politiek karakter. Syriza is weliswaar op landelijk niveau oppermachtig, maar levert in slechts twee van de dertien provincies de gouverneur. Coalitiepartner Onafhankelijke Grieken heeft één provincie in handen. Maar in maar liefst zeven deelt de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie de lakens uit. Ook in veel gemeentes is Syriza niet de grootste.

Intussen lijkt het erop veel Grieken drie maanden na de verkiezingen het geduld met hun regering beginnen te verliezen. In maart steunde nog 72 procent van hen het regeringsbeleid, nu is dat nog maar 46 procent, volgens een peiling van de Universiteit van Macedonië in Thessaloniki. Slechts 9 procent gelooft dat Griekenland zeker niet de euro hoeft in te leveren; vorige maand was dat nog 17 procent.

Minister Dijsselbloem van financiën sloeg gisteren, namens zijn collega's van de eurolanden, een iets optimistischer toon aan over de onderhandelingen met Griekenland dan de afgelopen tijd. "Als er nu geconcentreerd wordt doorgewerkt, moeten we tot een oplossing kunnen komen." Een deal over een lening in ruil voor hervormingen is nog steeds deze maand mogelijk, zei hij.

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis. De reserves voor onder meer de nationale opera, musea, ziekenhuizen en kinderdagverblijven moeten gebruikt worden voor kortlopende leningen aan de staat. © ap

Deel dit artikel