Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Griekse Eurobank en Alpha Bank fuseren

Home

ANP/Redactie

© REUTERS
Update

Twee van de drie grootste banken van Griekenland, Eurobank en Alpha Bank, gaan fuseren. Dat maakten beide banken vandaag bekend.

De samensmelting vindt plaats via een aandelenruil, waarbij zeven aandelen Eurobank evenveel waard zijn als vijf aandelen Alpha Bank. De fusie moet de banken helpen de schuldencrisis en de recessie in Griekenland te doorstaan.

Eurobank is nu de op een na grootste bank van Griekenland, Alpha Bank is de nummer drie van het land. Samen vormen ze de grootste bank in het zuidoosten van Europa.

Crisis is kans
De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos verwelkomde de fusie. 'Dit initiatief laat zien dat de huidige crisis een kans is voor structurele veranderingen die zowel de financiële sector als de economie ten goede komen', stelde hij een verklaring.

Het staatsinvesteringsfonds van Qatar, dat 5 procent van de aandelen van Alpha Bank bezit, neemt een belang van 17 procent in de nieuwe fusiebank, zo bleek bij de presentatie van de plannen. Die deelname is volgens Venizelos een teken van vertrouwen in de vooruitzichten van de Griekse economie.

Stevig verlies

Alpha Bank heeft in het eerste halfjaar van 2011 een stevig verlies geleden. De bank moest honderden miljoenen euro's afschrijven op Griekse staatsleningen, zo werd vandaag bekend.

De bank rapporteerde een totaalverlies van 524,8 miljoen euro. In totaal schreef Alpha Bank 538,6 miljoen euro af op de staatsobligaties. Zonder deze last zou er een winst van 14 miljoen euro in de boeken hebben gestaan.

Deel dit artikel