Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Griekenland stuurt voorlopig geen vluchtelingen terug

Home

Vluchtelingen op het Griekse eiland Chios. © ap

Door de forse stijging van het aantal asielaanvragen in Griekenland, als gevolg van het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije, zal er een pauze van 15 dagen worden ingelast waarin er geen asielzoekers zullen worden teruggestuurd naar Turkije. Dat heeft de Griekse minister van Europese Zaken Nikos Xydakis gezegd. Vluchtelingen die geen asiel aanvragen, kunnen volgens het akkoord wel nog teruggestuurd worden.

Sinds het verdrag tussen de EU en Turkije van kracht is, is het aantal asielaanvragen in Griekenland fors gestegen. Het land heeft problemen om die allemaal te verwerken. Volgens Xydakis zijn er nog 'minstens 15 dagen nodig om het eerste pakket van 400 tot 500 asielaanvragen te behandelen'. Wie wordt afgewezen, kan worden teruggestuurd naar Turkije.

Griekenland heeft niet genoeg personeel om de asielaanvragen snel te verwerken. De Europese Unie heeft daarom beloofd om versterking te sturen, maar volgens Xydakis zijn nog maar een tiental juristen aangekomen. Volgens hem zouden er bovendien beter politieagenten ingezet worden dan 'asielexperts en tolken'.

Het verdrag tussen de EU en Turkije werd op 18 maart afgesloten en is sinds maandag van kracht. Toen werd al een eerste groep van 202 vluchtelingen vanuit Griekenland teruggestuurd naar Turkije.

Lees verder na de advertentie
de Griekse minister van Europese Zaken Nikos Xydakis. © afp

Deel dit artikel