Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Griekenland overweegt overgangsregering

Home

Redactie

© epa
Update

De Griekse premier George Papandreou ontkent te gaan aftreden. De regering heeft vandaag in een verklaring laten weten met de oppositie te willen praten om samen een overgangsregering te vormen tot er vervroegde verkiezingen zijn.

De regering verwelkomde het aanbod van oppositieleider Antonis Samaras die heeft aangeboden aan een gezamenlijke regeringsploeg mee te werken. Volgens de publieke zender NET  heeft de premier ook met het plan ingestemd.

Geruchten
Papandreou verklaarde vandaag op de staatstelevisie dat hij niet van plan is op te stappen, nadat de Britse omroep BBC, op basis van bronnen in Athene, meldde dat hij  vandaag nog zijn ontslag zou willen indienen. De premier zou een coalitieregering van nationale eenheid gaan vormen met  Lucas Papademos, voormalig bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) en zelf opstappen, aldus de BBC. Volgens de Britse krant The Guardian heerst er een 'sfeer van grote verwarring', waarin het gonst van de geruchten.

Diverse ministers en leden van zijn eigen partij hebben de premier eerder vandaag gevraagd af te treden. In plaats daarvan moet een coalitieregering van nationale eenheid komen die het financiële reddingsplan voor de Grieken goedkeurt zonder een referendum te houden en er voor moet zorgen dat het land de volgende tranche van een noodlening krijgt die een bankroet van Griekenland moet afwenden.

Referendum
Griekse parlementariërs trokken eerder al hun handen af van het door Papandreou voorgestelde referendum. In een geschreven verklaring liet minister van financiën Evangelos Venizelos vanmorgen weten dat de Griekse deelname aan de eurozone 'een historische verworvenheid' is die niet van een referendum afhankelijk mag worden gemaakt. Venizelos kwam met zijn verklaring na terugkomst uit Cannes, waar hij Papandreou had vergezeld bij diens overleg met Europese leiders.

De Europese leiders zeiden gisteravond dat Griekenland voorlopig niet kan rekenen op de nieuwe lening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds die vorige week werd overeengekomen. Dat geld wordt pas beschikbaar gesteld na het referendum. Het is dus zaak dat dat referendum, waar Papandreou ook tijdens het crisisoverleg niet vanaf te brengen was, zo snel mogelijk plaatsvindt. Als datum wordt 4 of 5 december genoemd.

Deel dit artikel