Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Griekenland krijgt pijnstiller van Europa

Home

Christoph Schmidt

Alexis Tsipras, hier gisteren in Athene. © AP
Schuldverlichting

Griekenland krijgt binnenkort eindelijk de zo vurig gewenste schuldverlichting, al zijn de eerste maatregelen vooralsnog cosmetisch. De negentien eurolanden gingen vanavond akkoord met de financieel-technische foefjes die het Europese noodfonds ESM heeft bedacht om de pijn voor Athene de komende jaren iets te verzachten.

ESM-directeur Klaus Regling sprak van een 'belangrijke stap om de houdbaarheid van de Griekse schulden te verbeteren'. Het gaat om kortetermijnmaatregelen die echter vele decennia lang effect moeten hebben. Zo worden afbetalingsregelingen versoepeld en bepaalde rentestanden voor langere tijd vastgezet.

De kosten voor de eurolanden van deze operatie zijn 'zeer beperkt', aldus Regling: volgens hem zien de lidstaten door de jaren heen feitelijk af van 200 miljoen euro aan renteinkomsten die ze volgens de oude afspraken wel zouden hebben gekregen. In totaal staat Griekenland inmiddels voor ruim 200 miljard euro in het krijt bij de geldschieters.

De eurolanden willen vooralsnog niets weten van gedeeltelijke kwijtschelding van die schulden: zij eisen nog steeds elke uitgeleende cent terug van Athene. Maar schuldverlichting is dit jaar noodgedwongen uit de taboesfeer gekomen.

Voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is een forse schuldverlichting voor Griekenland namelijk een harde voorwaarde om deel te nemen aan het derde Europese hulpprogramma, maximaal 86 miljard euro groot. Tot die nieuwe reddingsoperatie is vorig jaar zomer besloten.

Het IMF deed vanaf 2010 mee aan de eerste twee programma's, maar heeft nog steeds geen knoop doorgehakt over deelname aan het derde. Het was steeds de bedoeling dat die beslissing nog dit jaar zou vallen, maar eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei vanavond dat dit niet meer gaat lukken. Een nieuwe, positieve evaluatie van de Griekse hervormingen, benodigd voor IMF-deelname, komt voor de jaarwisseling niet rond.

In mei sloten de EU-instituties en het IMF een schetsmatig akkoord over de schuldverlichting op zowel korte, middellange als lange termijn. Alleen de eerste portie heeft nu concrete vormen aangenomen: die maatregelen worden al binnen enkele weken van kracht. Maar van het tweede en derde gedeelte van de versoepeling kan pas sprake zijn als Griekenland het gehele derde steunprogramma met de bijbehorende hervormingen succesvol heeft afgesloten, en dat is op z'n vroegst halverwege 2018.

De laatste tijd was onduidelijk in hoeverre het IMF al Europese toezeggingen wilde over de toekomstige vormen van schuldverlichting, maar Dijsselbloem maakt aan alle twijfel een einde. "Er is nu duidelijkheid over de korte termijn. Tot half 2018 zal er niet meer duidelijkheid komen."

Lees verder na de advertentie
Er is nu duidelijkheid over de korte termijn. Tot half 2018 zal er niet meer duidelijkheid komen

Jeroen Dijsselbloem

Deel dit artikel

Er is nu duidelijkheid over de korte termijn. Tot half 2018 zal er niet meer duidelijkheid komen

Jeroen Dijsselbloem