Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Grieken laten neonazistische partij begaan

Home

Janne Chaudron

Leden van de Gouden Dageraad houden de menigte in bedwang tijdens het uitdelen van voedselpakketten in Athene. © AFP

'Grieken mogen alleen bloed doneren aan mensen van Griekse afkomst'. Het is een van de vele, bizarre oproepen van de leden van de neonazistische Gouden Dageraad. De partij die bij de verkiezingen in juni zeven procent van de stemmen haalde, is een campagne gestart om Griekenland 'migrant-vrij' te maken.

Toch roept dit soort acties weinig verontwaardiging op. Griekenland is gewend aan geweld van extreme partijen. In het verleden kwam dat van extreem-links, inmiddels van extreem-rechts.

Knokploegen
De knokploegen van Gouden Dageraad zijn daar een voorbeeld van. Mannen in zwarte pakken en met wapperende Griekse vlaggen, rijden dagelijks op hun motoren door de straten van Athene om Pakistanen en Afghanen weg te jagen. Ook de daders van de aanslag op een 19-jarige Irakees die zondag aan zijn verwondingen overleed, worden in verband gebracht met Gouden Dageraad.

De afgelopen zes maanden zijn 500 mensen aangevallen vanwege hun afkomst. Ongekend veel, meldt de Organisatie voor Migratie. Hoewel oppositiepartijen en commentatoren schande spreken van de onorthodoxe methoden van Gouden Dageraad, hebben de 'gewone Griek' en de politie er minder moeite mee. Waar blijft de verontwaardiging?

Voedselpakketten
De neonazistische partij speelt handig in op de angst en de economische onzekerheid. Migranten zouden banen wegkapen en de straten van Athene onveilig maken. Vandaar dat de partijleden ruim een week geleden op het centrale plein in Athene, Syntagma, voedsel uitdeelden. Alleen op vertoning van een Grieks paspoort mochten mensen een voedselpakket meenemen. In binnen- en buitenland was de verontwaardiging groot, maar de Atheners lieten zo'n kans niet lopen. Het toont hoe wanhopig sommige Grieken zijn.

Angst en onzekerheid zijn niet het hele verhaal. Gouden Dageraad is een product van het politieke systeem. De Griekse regering sloot jaren de ogen voor de stroom vluchtelingen die vanuit Turkije de grens overstak, op zoek naar een beter leven. Er werd geen opvang of onderdak georganiseerd, waardoor zij in de criminaliteit belandden.

Nu Afghanen en Pakistanen met harde hand worden aangepakt door Gouden Dageraad, sluit de regering opnieuw haar ogen. Zelfs de politie - die zou sympathiseren met de neonazistische partij - houdt zich muisstil.

Gewend aan extremen
Het is alsof de Grieken gewend zijn geraakt aan extremen, schreef een commentator onlangs in de Griekse krant Kathemerini. Het heeft te maken met het verleden. Nadat het kolonelsregime begin jaren zeventig was verjaagd, werd het communistische gedachtengoed populair. Linkse partijen schuwden het geweld niet.

Het bekendst was de anarchistische guerillabeweging N17, die meer dan twintig diplomaten en militairen heeft vermoord. De toenmalige regering ondernam weinig actie om de terreurgroep de kop in te drukken.

Ook radicaal links groeit
Griekenland heeft moeite de middenweg te bewandelen. Naast de opkomst van Gouden Dageraad, groeit ook de radicaal linkse partij Syriza. Regelmatig liggen de twee partijen met elkaar overhoop. Syriza-leider Alexis Tsipras provoceerde Gouden Dageraad meerdere malen door protestmarsen voor de deur van het partijkantoor te organiseren.

Er is een simpele oplossing, meldt de commentator van Kathemerini: "Laten we ons houden aan de wetten die gelden in dit land en mensen die dat niet doen - ongeacht hun politieke kleur - voor het gerecht slepen."

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie