Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Goudprijs bereikt nieuw dieptepunt na geruchten

Home

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Als gevolg van berichten over recente goudverkopen door een aantal centrale banken is de prijs van het edelmetaal naar een nieuw dieptepunt gezakt. In Londen daalde de goudprijs gisteren naar 356,60 dollar per troy ounce (31,1 gram). Dat is het laagste niveau sinds ruim drie jaar.

Het vermoeden dat een aantal centrale banken in Europa vorig jaar in het diepste geheim een deel van hun goudreserves van de hand heeft gedaan, werd gisteren geuit door het gezaghebbende Britse bureau Gold Fields Mineral Services. Het zou in totaal gaan om 208 ton, waarvan 150 ton in de laatste drie maanden van het jaar. Dat is een stijging van 12,3 procent ten opzichte van de officiële goudverkopen in 1995. In totaal hebben de centrale banken in de Europese Unie nu naar schatting nog 1 144 ton goud in hun kluizen.

Handelaren in edelmetaal hadden overigens al geruime tijd de indruk dat er omvangrijke goudverkopen op handen waren. Vorig jaar februari stond de goudprijs nog op 418,40 dollar per ounce, het hoogste niveau in zes jaar. Maar onder invloed van speculaties over goudverkopen door centrale banken of grote goudmijnbedrijven raakte de goudprijs al spoedig daarop in een glijvlucht. In de eerste week van dit jaar gingen er nog eens ettelijke dollars van de prijs af, met als resultaat dat het gele metaal nu al 15 procent minder waard is dan elf maanden geleden.

In guldens omgerekend is het leed overigens minder groot, zegt handelaar Alexander Smit van Schöne, een Amsterdamse groothandel in edelmetalen. “De dollar, waarin de goudprijs wordt uitgedrukt, is het afgelopen jaar juist flink in waarde gestegen.” Naar zijn zeggen is er onder beleggers in Nederland dan ook zeker geen paniek uitgebroken. Wel verwacht Smit voor de komende maanden nog een verdere daling van de goudprijs.

Tot de landen die vorig jaar goud verkochten, behoort in ieder geval Nederland. Zo werd in mei bekend dat minister Zalm enkele maanden eerder 606 goudstaven te gelde heeft gemaakt. Het goud met een totaal gewicht van 7,5 ton lag in Canada opgeslagen, om in geval van oorlog een regering in ballingschap te kunnen financieren. Maar nu de koude oorlog voorbij is, was deze goudreserve volgens Zalm niet langer nodig.

Dat ook andere landen een deel van hun nationale goudreserves verzilveren, is mogelijk ingegeven door de wens beter te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor toetreding tot de Europese monetaire unie. Het voordeel van goud is wel dat het tijdens oorlogen en in perioden met hoge inflatie zijn waarde behoudt. Maar anders dan geld op bank- of beleggingsrekeningen levert baar goud geen rente-inkomsten op.

Welke landen er verder goud verkocht hebben, is nog niet duidelijk. Dat zal vermoedelijk pas over enkele maanden bekend worden, wanneer het Internationale Monetaire Fonds met zijn jaarlijkse overzicht komt van de reserveposities van de deelnemende landen. In eerdere jaren hadden de Nederlandsche Bank en de centrale bank van België al een flink bedrag aan goud op de markt gebracht.

Tegenover het stijgende aanbod van goud, staat ook een groeiende vraag. In een eerder deze week gepubliceerd rapport meldde het Britse bureau Gold Fields Mineral dat vorig jaar wereldwijd het record van 3 277 ton goud werd aangekocht voor de fabricage van juwelen, elektronicaproducten en gouden munten. In 1995 werd nog 3 255 ton voor deze toepassingen afgenomen. De juwelen vinden vooral hun weg naar afnemers in India, China en het Midden-Oosten.

Trouwseizoen India

Later deze maand - wanneer in India, de grootste afzetmarkt voor goud, het 'trouwseizoen' weer begint - zal de vraag naar verwachting opnieuw stevig toenemen.

Niet alleen het gebruik van goud, ook de productie van de goudmijnen steeg het afgelopen jaar naar recordhoogte. Er werd liefst 2 328 ton goud uit de grond gehaald, drie procent meer dan in 1995. De groei van de wereldproductie wordt aangevoerd door Australië en Canada, gevolgd door Latijns-Amerika en China. Die van het grootste goudproducerende land, Zuid-Afrika laat daarentegen een voortdurende daling zien.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie