Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gouden Penseel voor Charlotte Dematons

Home

(Novum) - Illustrator Charlotte Dematons heeft donderdag de Gouden Penseel 2008 gewonnen. De prijs voor het mooist geïllustreerde Nederlandse kinderboek werd haar toegekend voor haar prentenboek 'Sinterklaas'. De uitreiking was in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Penselen worden jaarlijks toegekend door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek op voordracht van een onafhankelijke jury. Publiciste en onderzoekster Margriet Chorus is daarvan al jaren de voorzitter.

Iedere plaat in Dematons' boek zonder tekst is volgens de jury 'een zoekplaat waar je niet op raakt uitgekeken'. Daardoor zouden er evenveel versies van het verhaal als lezers zijn. De jury noemt het boek verder 'klassiek met actuele trekjes' en 'een grote knipoog naar de literatuur, de beeldende kunst en Nederlandse tradities'. Het boek kreeg eerder dit jaar al een prijs voor de mooiste boekomslag.

De 50-jarige Dematons won in 2004 onder meer de Kinderboekenwinkelprijs met het eveneens tekstloze 'De gele ballon'. In 2006 kreeg ze de Zilveren Penseel voor haar illustraties bij een nieuwe uitgave van de sprookjes van de gebroeders Grimm.

De boeken 'Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw' van Sebastian Meschenmoser en 'Letterdromen met Do' van Harriët van Reek werden bekroond met een Zilveren Penseel. Dat zijn prijzen voor de mooiste geïllustreerde kinderboeken waarop ook buitenlandse illustratoren kans maken.

De boeken 'De eend, de dood en de tulp' van Wolf Erlbruch , 'Mijn trui' van Audrey Poussier en 'Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis' van Marije Tolman ontvingen de Vlag en Wimpel, een eervolle vermelding van de jury.

Bij de opening van de Kinderboekenweek op 1 oktober opent het Rijksmuseum een tentoonstelling met illustraties uit de zes boeken die dit jaar zijn bekroond.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie