Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Google wil energie; Eemshaven heeft het

Home

door Vincent Dekker

Bij de Eemshaven in Groningen verrijst dit jaar een van de grootste computercentra van Europa. Google wordt de hoofdhuurder van het stroomslurpende complex.

In het nieuwe Telehouse is plaats voor 100.000 zogeheten servers. Dat zijn computers waarin Google onder meer de gegevens voor zijn zoekdienst opslaat, maar ook waar bijvoorbeeld ziekenhuizen hun gedigitaliseerde röntgenfoto’s kunnen bewaren. De eigenaar van het centrum, TCN, heeft al ongeveer driekwart van de ruimte verhuurd. Als het complex vol wordt benut, gebruikt het evenveel stroom als 80.000 huishoudens.

De grote stroombehoefte is een van de redenen waarom voor een locatie bij de Eemshaven is gekozen. Het complex komt op nog geen kilometer afstand van de Eemscentrale te staan. Bovendien willen Nuon en RWE er nieuwe elektriciteitscentrales bouwen en wordt een windmolenpark fors uitgebreid.

De energie is ook nodig om de computers te koelen. Daarnaast komt in de Eemshaven een transatlantische glasvezelkabel aan land.

Een ander cruciaal pluspunt van het terrein aan de Eemshaven is volgens TCN dat het een paar meter boven zeeniveau ligt. Sinds de overstromingen in New Orleans van 2005 vinden met name Amerikaanse bedrijven dat van groot belang.

Deel dit artikel