Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Google breidt zoekmachine uit met bewegende gifjes

Home

Redactie

Van internetfenomeen 'Nyan Cat' wordt vaak een bewegend gifje gemaakt. © Internet

Van de 'grumpy cat' tot grappige plaatjes om je gemoedstoestand weer te geven: gif-bestanden - al dan niet bewegend - zijn alomtegenwoordig op internet. En dat al sinds 1987. Vanaf vandaag zijn ze ook gemakkelijker te vinden via de zoekmachine van Google.

Google rolt momenteel een tweetal nieuwe zoekfilters uit voor de afbeeldingen-sectie van haar zoekmachine. Gebruikers kunnen nu rechtstreeks zoeken op (bewegende) gifjes en op transparante afbeeldingen. Dat heeft Google vandaag bekendgemaakt.

Wie gemakkelijk gifjes wil vinden, zoekt bij Google.nl op 'afbeeldingen', klikt vervolgens op 'zoekhulpmiddelen' en selecteert onder 'elk type' gif-bestanden. Transparante afbeeldingen zijn te vinden onder 'elke kleur'. Omdat Google de nieuwe filters nog aan het uitrollen is, zijn  ze op dit moment nog niet overal beschikbaar.

Animatie
GIF (Graphics Interchange Format) -bestanden maken meestal gebruik van een beperkt aantal kleuren, waardoor de bestandsgrootte klein is. Bestanden in het GIF-formaat kunnen ook meerdere plaatjes achter elkaar zetten, waardoor er een korte animatie ontstaat, die eventueel oneindig herhaald kan worden: de populaire bewegende gifjes.

In de jaren 90 werden gifjes veelvuldig gebruikt voor het opleuken van websites. Tegenwoordig worden met gifs vaak fragmenten uit grappige filmpjes eindeloos herhaald.

Deel dit artikel