Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Goedkoper tv-kijken: een moeizame zaak

Home

door VINCENT DEKKER

De grote kabelbedrijven hebben hun abonnees en gemeentebesturen in de gordijnen gejaagd, met het schrappen van zenders als Arte en ongekende prijsverhogingen. Haarlemmers die voor 7,60 euro per maand tv keken, moeten bij UPC nu maar liefst 40 procent meer gaan betalen: 10,64 euro. En bij het Noord-Hollandse Multikabel gaat de prijs 'slechts' 13 procent omhoog, maar wel van 11,90 naar 13,50 euro per maand.

Niet gek dus dat abonnees op zoek gaan naar alternatieven. Naast de bekende schotelantenne op het dak voor satelliet-tv, kan nu ook met een kleine antenne bovenop de tv naar Digitenne worden gekeken: digitale tv uitgezonden zoals in de oude tijd: via regionale straalzenders. De satelliet is overal in Nederland te ontvangen, Digitenne nog niet.

Met een basisabonnement van 8,95 euro per maand is Digitenne al voordeliger dan veel kabelnetten van UPC, Casema, Essent en Multikabel. Canal Digitaal, die via de satelliet uitzendt, is in dit opzicht zelfs supergoedkoop. Naast een jaarlijkse 15 euro voor administratiekosten, betaalt men helemaal niets voor een pakket met honderd kanalen, waaronder alle Nederlandse (niet de regionale!) en veel Duitse zenders, plus CNN en héél veel onbekende stations.

Voor wie denkt via de satelliet het gat in zijn huishoudbudget te dichten, hebben we echter een koude douche. Voor onder meer Discovery Channel, Eurosport en Nickelodeon moet 6,50 euro per maand worden bijbetaald. En voor Cartoon Networks en filmkanaal TCM zelfs 17,50 per maand. Dan is satelliet-tv plotseling dus ook pittig prijzig. Digitenne kent alleen bijbetaling voor een erotiekkanaal en Canal+ en biedt bij het basisabonnement twintig zenders, waaronder Discovery en Eurosport. Wie niets geeft om Belgische programma's en BBC en aan de Nederlandse zenders genoeg heeft, kan met Digitenne of Canal Digitaal flink op zijn abonnement besparen.

Maar daar past meteen weer een waarschuwing bij: voordat er voordelig kan worden gekeken, moet er worden geïnvesteerd. Bij Digitenne valt dat nog mee: 39,95 euro voor een antenne en 89 tot 199 euro voor een ontvanger. Bijelkaar dus 129 tot 239 euro, geld dat moet worden terugverdiend uit de besparing op het abonnementsgeld. Die besparing is bij Digitenne maximaal een paar euro per maand.

Bij satelliet-tv is het goedkoopste abonnement 15 euro per jaar en de besparing dus al gauw honderd euro per jaar. Maar de investeringen in een schotel, de ontvanger en nog wat materialen en apparatuur bedraagt al gauw 400 euro. Het plaatsen en richten van de schotel lijkt een doe-het-zelf klus, maar mondt meestal uit in werk voor een professional. Wie via de satelliet ook naar de BBC wil kijken, heeft een extra dure schotel nodig: meerprijs pakweg 250 euro. Terugverdienen vraagt dus ook hier een lange adem.

En dan hebben we voor moderne huishoudens het grootste nadeel van satelliet-tv en Digitenne nog niet gehad. Staat er ook een tv in de slaapkamer, de keuken of de kinderkamer? Voor elke tv is in principe een aparte ontvanger (van 100 tot 200 euro) nodig, en een apart abonnement. Digitenne levert een tweede en een derde abonnement voor 3 euro elk per maand; da's niet veel, maar samen met de 8,95 euro voor het eerste abonnement is dat toch bijna net zoveel of meer dan de kabelaansluiting kost. En die levert tv in desgewenst twintig kamers.

Voor wie via de kabel het internet op gaat, is er nog een heel ander addertje onder het gras. Wordt het tv-abonnement opgezegd, dan sluiten sommige kabelmaatschappijen, zoals UPC, resoluut ook de internettoegang af. Multikabel daarentegen 'denkt' dat surfen via de kabel zonder tv-abonnement ,,geen probleem zou mogen zijn''. ,,Maar het komt nog niet voor'', aldus een zegsman.

Misschien dat internet via adsl over een paar jaar een alternatief voor de kabel kan worden. Nu al kunnen sommige tv-programma's na uitzending op internet worden teruggezien en dat met redelijk goede beeldkwaliteit. Maar er is nog geen aanbod van 'live' programma's, laat staan dat duidelijk is wat dat ooit zal kosten.

Echt voordeliger alternatieven voor de kabel zijn er in feite dus nog niet, zelfs niet als kabelabonnementen 30 procent duurder worden. Dat weten de kabelmaatschappijen ook.

Deel dit artikel