Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Goed nieuws: ook in VS mag solidariteit tussen burgers worden afgedwongen

Home

Supporters van Obamacare © getty

Dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de verplichte ziektekostenverzekering niet heeft afgeschoten, is een belangrijke overwinning voor president Obama. Maar het is vooral ook goed nieuws voor de ongeveer dertig miljoen Amerikanen die zonder zo'n verzekering door het leven gaan. Niet langer zijn zij overgeleverd aan de wetten van de jungle.

De ideologische grondverschuiving die daarachter schuilgaat, is van grote betekenis. In het land waar de vrijheid van het individu op bijna godsdienstige wijze wordt beleden, ligt nu vast dat het in sommige gevallen nodig is, en grondwettig ook toegestaan, om burgers te dwingen solidair met elkaar te zijn.

Dat het Hooggerechtshof dat doet door de verplichting een verzekering te nemen te definiëren als een belastingmaatregel is een kwestie van techniek. Principieel gaat het erom dat Obama's uitgangspunt - gezonden en zieken maken samen een verzekeringssysteem mogelijk - door het hof is gehonoreerd.

Daarmee zijn de VS een stukje beschaafder geworden, misschien ook een stukje Europeser. Waarmee overigens niet gezegd wil zijn dat Europa in alle gevallen beschaafder is dan Amerika.

Voor de Republikeinse tegenstanders van 'Obamacare' is Europa juist het schrikbeeld. Zij zien de verplichte verzekering als een vorm van staatsbemoeienis die neerkomt op 'socialisme naar Europese snit' - veel erger kunnen ze zich niet voorstellen. Als de overheid burgers kan dwingen een verzekering te nemen, is volgens hen het einde zoek. Straks dwingen ze ons nog broccoli te kopen, heette het tijdens de zittingen van het hof.

Dat deze stellingname de samenleving grote schade berokkent, telt voor de tegenstanders minder zwaar dan de keuzevrijheid van het individu. En dit sentiment leeft onder conservatieve Amerikanen zo sterk, dat de strijd nog niet gestreden is. De Republikeinen - presidentskandidaat Mitt Romney voorop - zweren dat ze Obama's hervorming van het verzekeringsstelsel terug zullen draaien zodra ze daar de mogelijkheid toe hebben.

Het Hooggerechtshof is hen niet ter wille geweest, maar de kiezers hebben het laatste woord. Er is wat hen betreft nu des te meer reden om Obama in november naar huis te sturen.Ze krijgen wel te maken met een president wiens positie ontegenzeggelijk is versterkt. Door de uitspraak van het hof kan Obama erop bogen een kwestie te hebben opgelost waar veel illustere voorgangers hun tanden op stukbeten. Dat is geen geringe prestatie.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie