Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Goed kijken en iets anders zien dan de camera's

Home

REPORTAGE | MARJON OP DE WOERD

Kunstenaar Hans Versfelt schildert plenaire debatten in de Tweede Kamer

DEN HAAG - Constante woordenstromen en pittige discussies. Voor Tweede Kamerleden is het dagelijkse kost, maar kunstenaar Hans Versfelt (44) viel er tijdelijk middenin. Zes lange dagen - 'vaak van negen uur 's ochtends tot tien uur 's avonds' - schilderde Versfelt de plenaire zaal van de Tweede Kamer. "Ik vind politiek tien keer leuker dan sport."

De kunstenaar, die zelf in Breda woont, komt vaker naar Den Haag. Het Plein, de Hofvijver en kunstbeurs Arti: allemaal op impressionistische wijze vastgelegd op doek. Maar het begon te knagen. Zou het niet leuk zijn eens binnen, 'daar waar het écht gebeurt', te schilderen?

Terwijl de gure wind over het Binnenhof waait, kijkt een aantal voorbijgangers mee over zijn schouder nu hij de Ridderzaal schildert. Met plat Amsterdams accent en wijzend naar de doeken op de grond: "Geinig geschilderd hoor, maar je moet wel even melden dat ze toch geen moer te vertellen hebben". Versfelt hoort dit vaker. "Als ik afbeeldingen van mijn werk uit de Kamer op Facebook zet, wil je niet weten wat voor bagger mensen daarover uitstorten."

De kunstenaar zelf kijkt positiever terug op zijn laatste project. "Ik heb juist meer respect voor de Kamerleden gekregen. Het is niet mis wat zij allemaal moeten incasseren." Soms heeft hij wel medelijden. Hij denkt terug aan een debat over Europa waarbij alleen de PVV een andere mening had. "Die man klonk een beetje nerveus. Hij stond er alleen voor met een impopulaire mening. Dat is toch een beetje sneu."

Kijken, goed kijken, nog beter kijken. Dat is eigenlijk wat een schilder doet. En iemand die goed kijkt in de Kamer, ziet iets anders dan wat de tv-camera's registreren. Hij omschrijft de persoonlijke verhoudingen tussen leden van verschillende partijen als 'grappig' en was verbaasd over de collegialiteit. "Neem nou Martin Bosma van de PVV. Normaal is hij vrij fel, maar als ondervoorzitter van de Kamer maakt hij constant grapjes met iedereen. Het is echt een rol die ze spelen."

Vanuit de Kamer is er al interesse in de schilderijen, maar er is nog niks op voorhand verkocht. "Sommige Kamerleden probeerden korting te krijgen. Daarom verkoop ik nooit ter plaatse." De schilderijen wisselen in prijs. Van circa 1300 tot 2500 euro. Na de expositie in mei en juni in de Haagse Kunstzaal Van Heijningen, hoopt Versfelt de schilderijen in de Kamer terug te zien. "Ik zou het 't leukst vinden als ze hier weer terechtkomen."

Deel dit artikel