Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

God, ook tijdens de vakantie

Home

SANNE VAN DIJK

©Thinkstock

Toen veertig jaar geleden de eerste christelijke camping van Nederland de poorten opende, werden de bezoekers getrakteerd op zangdiensten met orgelspel. Het orgel is nu 'een vlotte band', maar de motivatie van de campinggasten is onveranderd: "In het drukke leven komt men vaak minder toe aan het persoonlijke geloof."

Spelende kinderen, rokende barbecues, lawaai in het zwembad, moeder en dochter spelen badminton. Wie voor het eerst op recreatiepark De Sikkenberg in Onstwedde (Groningen) komt, krijgt de indruk dat het om een gewone camping gaat. Niets is minder waar. Het gaat hier om een christelijke camping. Naast de reguliere activiteiten vinden hier dagsluitingen, bijbelstudies, kerkdiensten en gospelconcerten plaats. Allemaal midden op het terrein, in een grote tent.

Wat beweegt christenen om na een druk kerkelijk jaar tijdens de vakantie ook actief met het geloof bezig te zijn? "Juist in de vakantie is er tijd voor God", zegt Jaap Willems, manager van De Sikkenberg, met 250 kampeerplaatsen een van de grootste christelijke campings van Nederland.

Veertig jaar
Ondanks de ontkerkelijking floreren de christelijke campings nog steeds. Bijna veertig jaar geleden startte De Betteld in Zelhem, de eerste camping die niet aan één kerkelijke denominatie gebonden is. "Voor die tijd waren er al enkele kleine, vaak reformatorische campings. Die had je vooral in Zeeland", zegt Willems. "Daarnaast zijn er veel christelijke jeugdkampen en jongerenvakanties, maar die zijn vooral voor een specifieke doelgroep, en vinden plaats in een beperkte periode van het jaar."

Na De Betteld (1972) volgden Het Beloofde Land (1979) in Voorthuizen en De Sikkenberg (1996) in Onstwedde, de drie grootste campings in Nederland met een uitgesproken algemeen christelijke identiteit.

"Dertig jaar geleden ging het er nog heel anders aan toe op een christelijke camping", zegt eigenaar Gerhard Hobelman van De Betteld. "Wij waren nog heel behoudend. Pinksterchristenen hielden we op afstand." Inmiddels is De Betteld voor iedereen toegankelijk. Hobelman: "Vroeger hadden we op zondag een zangdienst met een orgel, nu hebben we een vlotte band. Daarnaast was er in het begin alleen wat kinderwerk. Nu is dat een uitgebreid programma van theater, sport en gospelconcerten."

Gewone camping
Los van die christelijke activiteiten, zegt Hobelman, biedt zijn camping alles was een reguliere camping ook biedt. "Christelijke gasten willen ook een schoon toilet."

Op Het Beloofde Land in Voorthuizen gaat het er ook anders aan toe dan dertig jaar geleden. "Nodigden we vroeger nog een koor uit, nu zijn dat bekende christelijke artiesten", zegt eigenaar Paul Kruft.

In het begin werd deze camping nadrukkelijk 'evangelisch' genoemd. Met een reden, zegt Kruft. "In die tijd heette namelijk alles al christelijk, van voetbalclub tot slager. Evangelisch stond toen voor iets dat ook inhoudelijk christelijk was. Zoals de EO. Inmiddels wordt evangelisch vooral met de evangelische beweging geassocieerd. Daarom heten wij nu weer christelijk."

Buitenland
Christelijk kamperen is niet aan Nederland voorbehouden. Ook in het buitenland zijn christelijke campings te vinden. Reisorganisatie Beter-uit Reizen heeft sinds elf jaar vakantieparken in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Eigenaar Jan van den Bosch: "De jongeren die voorheen met Beter-uit jongerenreizen meegingen, raakten getrouwd en wilden met hun gezin ook op een christelijke vakantie in het buitenland. Toen er in de Dordogne een camping te koop kwam, greep ik mijn kans." Inmiddels is Van den Bosch' camping La Draille ieder jaar in het hoogseizoen helemaal volgeboekt. Wie een plek wil bemachtigen moet er vroeg bij zijn.

Veiligheid
Wat de aantrekkingskracht van de christelijke camping is, weet Van den Bosch wel. "De veilige sfeer. Dat je als ouder je kinderen kunt laten rondlopen, wetend dat er geen overmatig alcoholgebruik toegestaan is en dat anderen hier ook op letten."

De sfeer op een christelijke camping, zegt Jaap Willems van de Sikkenberg in Onstwedde, is een verlengde van het christelijke milieu thuis. "Mensen weten wat ze kunnen verwachten."

Jongeren
Op de Sikkenberg zijn een alcoholvrije bar en een paar banken genoeg om de jongeren te vermaken. Aan de muur hangen eigengemaakte Tien Geboden, die erop wijzen dat er af en toe ook tijd is voor een serieus gesprek. "Het is super dat we vakantie kunnen vieren met christenen van onze leeftijd", zegt Esther Visscher (16), die samen met Liesbeth Ravestein (20) en Lisa van den Bergh (27) deel uitmaakt van het recreatieteam. Daarnaast vinden ze alledrie dat het familiegevoel de camping bijzonder en aantrekkelijk maakt.

Op De Betteld zijn er jaarlijks veel jongeren, die vaak tot hun twintigste nog naar de christelijke camping blijven komen. Ook zonder ouders. Gerhard Hobelman: "Deze jongeren zijn minder geïnteresseerd in cultuurhistorische vakanties. Ze willen leeftijdsgenoten ontmoeten en vriendschappen sluiten, omdat ze een gezamenlijke passie hebben: God."

Maarten de Vries (26) heeft deze zomer als vrijwilliger gewerkt op De Betteld. Hij vindt de camping vooral geschikt voor gezinnen. "Voor jongelui vind ik het toch wat saai, met avondrust vanaf elf uur en een alcoholverbod."

Voor sigaretten moet je drie kwartier lopen en uitslapen op De Betteld is ook geen optie, volgens De Vries. "Iedere ochtend worden er mededelingen omgeroepen met daarbij een bijbeltekst. Daar word je sowieso wakker van."

Joshi van Veen (24) is op meerdere christelijke campings te gast geweest, en vermaakt zich daar prima. Toch ziet hij ook de nadelen van een christelijke camping. "De sociale controle kan voor sommige gasten aanvoelen als verplichting", zegt hij. "En ik vraag me af of het echt nodig is om helemaal geen alcohol te schenken op een christelijke camping."

Van Veen vindt het 'zorgelijk' dat sommige christenen altijd in hun eigen, veilige christelijke wereldje van christelijke scholen, kerk en camping blijven. "De kans bestaat dat je zo nogal wereldvreemd wordt en daarmee ook de kans laat liggen om het geloof te delen."

Opladen
Op de Sikkenberg zit de familie Jansen voor hun bungalow, die op het Ibisveld staat. De familie - vader, moeder en drie dochters - is al bijna tien jaar te gast op De Sikkenberg, amaar níet om een christelijke invulling aan hun dag te geven. "Daar zijn we het hele jaar al druk mee, in onze kerk", zegt vader John Jansen. "Hier zijn we vooral om zelf te ontvangen."

Gerhard Hobelman van De Betteld herkent dat bij zijn gasten. "Mensen die normaal veel investeren in hun kerk komen op een christelijke camping om te consumeren. Zie het als het opladen van je accu voor de rest van het jaar. In het drukke leven komt men vaak minder toe aan het persoonlijke geloof."

De familie Jansen zal de komende jaren in ieder geval nog wel naar De Sikkenberg blijven komen. Ze maken zich dan ook meer druk om het vlees op de barbecue dan het voortbestaan van de camping. Of de mensen om hun heen verwachten dat ze naar de bijbelstudie gaan vanavond, interesseert ze al evenmin. "We doen lekker waar we zelf zin in hebben."

Keurmerk voor christelijke campings
Op dit moment zijn er ongeveer 40 à 45 christelijke campings in Nederland, schat Jaap Willems in. Naast manager van De Sikkenberg is hij voorzitter van de Vereniging Christelijke Recreatiebedrijven (VCR), waarbij 30 campings zijn aangesloten.

Volgens Willems is de markt voor christelijke campings inmiddels verzadigd.

De VCR deelt een keurmerk uit aan alle recreatiebedrijven - dus niet alleen campings - die ofwel een christelijke eigenaar hebben, ofwel een christelijk programma aanbieden. "Bijbels rentmeesterschap is hierbij belangrijk. De ondernemer moet op een eerlijke manier omgaan met personeel en financiën. Dat komen we niet met een afvinklijst controleren. Ondernemers die het keurmerk alleen willen vanwege hun interesse voor onze doelgroep, pik je er zo uit", zegt hij.

Willems weet zeker dat christelijke campings ook in de toekomst zullen blijven bestaan, ondanks de ontkerkelijking van de maatschappij. "Mensen die nu nog naar de kerk gaan, kiezen daar heel bewust voor. Hetzelfde geldt voor een christelijke camping.

Veilige invulling
Of het nu motorrijders, padvinders, naturisten of christenen zijn, mensen met dezelfde interesses trekken naar elkaar toe. Dat zegt Hijme Stoffels, hoogleraar godsdienstsociologie aan de Vrije Universiteit. "Christenen kunnen zo de vakantie op een voor hun veilige manier invullen, op een plek waar dingen die zij afkeuren niet snel gebeuren. Denk daarbij aan het uitgaansleven, drank- en drugsgebruik", zegt hij. Dat er ook christenen zijn die nooit naar een christelijke camping gaan, begrijpt hij ook. "Zij geven hun eigen invulling aan het geloof op vakantie."

Deel dit artikel