Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Gluurpoppen koekeloeren aan de ketting naar binnen.

Home

door Hans van Vinkeveen

De eerste reactie is: wat zielig.

Ze leunen met het hoofd tegen het raam en kijken alsof ze graag naar binnen willen. Maar daar komt niets van in. Of het nu vriest dat het kraakt of bloedheet is, ze moeten buiten blijven. Niet zelden ligt er een aan de ketting.

Voordat u de Kinderbescherming inschakelt: we hebben het hier niet over peuters van vlees en bloed. Het zijn kiekeboes of ook wel gluurpoppen. Poppen dus die kinderen moeten voorstellen die naar binnen kijken of verstoppertje spelen. Het is de laatste rage in tuindecoratie bij het gewone volk.

De gluurpop van de familie De Pruis uit het Amsterdamse tuindorp Het Blauwe Zand heeft een naam. Hij heet Jantje. Jantje is een volwaardig lid van de familie. Of eigenlijk een beetje van de hele buurt.

,,Van de winter kwam een van de buren aan de deur. Die bracht een jasje voor hem mee. Want het is toch koud zo de hele dag buiten.'' Af en toe wordt Jantje getrakteerd op nieuwe kleding en schoenen. En met kerst draagt hij een rood mutsje. Is het niet griezelig, zo'n kinderhoofdje dat dag en nacht door het raam naar binnen koekeloert? ,,Het is eerder andersom: we missen hem als die weg is. Dat is al een keer gebeurd. Nu hebben we Jantje aan de ketting gelegd.'' De gluurpop maakt deel uit van een algemene trend om de voortuin als een woonkamer in te richten. Het begon ooit met een tafel en stoelen. Later volgden er allerlei gebruiksvoorwerpen als emmers en teilen. De laatste tijd is de kledingkast aan de beurt. Zo wordt de kiekeboe nogal eens geflankeerd door verharde kinderspijkerbroekjes waarin een plantje staat.

De rage is uit Australië komen overwaaien, waar de gluurpop overigens in huis staat. Meestal verspreiden zulke creatieve ideetjes zich via de hobbybladen. Handvaardige vrouwen pakken ze gretig op en geven hun kennis door via ' workshops' in buurthuizen. In buurthuis De Ezel in Heerhugowaard moeten de cursisten 'gluurpoppen maken' zelf kleertjes (maat 92) en schoentjes of klompjes (maat 22) en een petje meenemen. Wel even van tevoren melden of je een jongens- of meisjespop wil maken.

Inmiddels heeft zich naar goed Hollands gebruik ook een actiegroep tegen de gluurpop aangediend. In een persverklaring meldt de Zwolse ' Groep Esthetiek 2004' dat een kiekeboe een uiting is van de ' debilisering van Nederland'. De actiegroep is van plan de ' malle poppen' uit de tuinen verwijderen.

Een kiekeboe is vrij eenvoudig te maken. De basis is een houten frame. Het lijfje wordt gevuld met poppenvulling en evenals de armen en benen omwikkeld met fiberfill. Handen en gezicht worden niet afgewerkt. Vandaar dat een kiekeboe een petje en handschoenen draagt. Aan kleertjes en schoenen kom je via de eigen kinderen of rommelmarkt. Er zijn ook zelfmaak-pakketten te koop. En voor wie de handen helemaal verkeerd staan: een kanten-klare gluurpop is te koop voor 15 à 20 euro. Kijk op de sites van Spullenbank, Vlooi, Snuffeladvertentie en Ikhebwat.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie