Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Globale welvaart als westerse welvaart

Home

Fe Toussaint

Soms voel ik me behoorlijk opgelaten, als ik tijdens mijn onderwijsgroepen weer meelijdend door een medestudent word aangekeken op het moment dat ik mijn laptop uit mijn tas worstel.

Met een doffe klap zet ik het apparaat op tafel, waarna het systeem zich onder gezellig gezoem opstart. Nadat ik zo'n vijf minuten lang ongeduldig naar het scherm heb getuurd - "de updates worden geïnstalleerd" - komt mijn toeschouwer eindelijk in actie. Met ongekende elegantie haalt ze een flinterdunne laptop uit bijpassende tas. De laptop in kwestie is nog nauwelijks geopend, of het apple-logootje licht op. Een krappe tien seconden later zit mijn groepsgenootje er helemaal klaar voor. Zo ook het overgrote deel van de rest van de groep: mijn nog altijd zachtjes naronkende laptop zou bijna weer een fashion statement worden, tussen de vele MacBooks van Apple die mij omringen.

Deze week kwam mijn Apple-loosheid tijdens een onderwijsgroep over vrije marktwerking eindelijk van pas. Tijdens een uitleg over de gevaren van de vrije markt werd de huidige controverse rondom Apple en haar arbeidsomstandigheden aangehaald als voorbeeld.

Ongemakkelijk werd hier en daar op de stoel geschoven, zeker door hen op wiens tafel naast een MacBook nog een andere Apple-gadget rustte. Afwachtend keken we de tutor aan: er zou toch wel een logische verklaring zijn, voor de onrust rondom Apple? Zou straks uit al die bedrijfsonderzoeken niet gewoon naar voren komen, dat er nooit sprake was van echt serieuze misstanden? Of zou onze tutor misschien een onderzoek kunnen aanvoeren, waaruit blijkt dat de arbeidsomstandigheden op een gesloten markt nog veel minder goed gewaarborgd worden?

Helaas: de uitleg ging van kwaad tot erger. Want als Apple het doet - en naar alle waarschijnlijk is het bedrijf toch in ieder geval op enkele vlakken schuldig, zo gonst het in de media -, hoe zit het dan met alle andere Westerse megaketens aan wiens luxeproducten we ons zo graag vergrijpen? Lopen we niet net zoveel risico op het kopen van onverantwoorde goederen, als we bijvoorbeeld bij de H&M winkelen?
In mijn ooghoek zag ik een vriendin een wat obscuur ogende fairtrade-kledingwebsite openen. Giechelend stootte ze me aan: daar zouden we natuurlijk ook in kunnen gaan lopen. Met enige afschuw scrolde ze door de lijst van kledingstukken. Dit kon simpelweg niet Plan B zijn.

Gelukkig: een vak over economische integratie binnen een Europees georiënteerde opleiding zou natuurlijk niet geslaagd zijn, als studenten het afsluiten met het idee dat vrije markten geheid op beklemmende situaties voor mensenrechten uitlopen. Onze zorgen werden dan ook, effectiever dan geheel terecht gezien de sterkte van het argument, in de kiem gesmoord met de mededeling dat economische integratie de "globale welvaart" deed stijgen.

Er zouden altijd uitzonderingen zijn, zowel voor werknemers als voor werkgevers. Bovendien bestaan er natuurlijk mogelijkheden om bedrijven, die mensenrechten schenden, voor de rechter te slepen. In principe zou de gemiddeld genomen stijgende welvaart dus niet moeten kunnen leiden, tot al te schrijnende situaties. De vraag hoe al die onderbetaalde werknemers dan zo'n gigantisch bedrijf zouden kunnen aanklagen, leidde enkel tot een herhaling van het welvaartsidee. Daar konden we het weer mee doen.

Gelukkig is ons de academische vaardigheid van het kritische denken nog niet in erg hoge mate bijgebracht. Voorlopig kunnen we dus nog helemaal losgaan op het kopen van verantwoorde outfits en het obsessief aanschaffen van de laatste Apple-producten. Dat er geen harde wetenschap voor nodig is om ons te realiseren dat "globale welvaart" wellicht losjes vertaald kan worden naar "Westerse welvaart", dat is een zorg voor latere tijden.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie